FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za ponedjeljak 5. rujna

Autor: vmrs
ZAGREB, 4. rujna 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za ponedjeljak 5. rujna:

REYKJAVIK - Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić dolazi u dvodnevni službeni posjet Islandu gdje će s najvišim dužnosnicima te zemlje razgovarati o pristupanju Hrvatske EU-u i njegovu daljnjem širenju, suradnji na području gospodarstva, energetike, turizma te kulturno-znanstvenoj razmjeni. Prvog dana uzvratnog posjeta najavljen je razgovor s predsjednicom parlamenta Astom R. Johannesdottir.

ZAGREB - U organizaciji e-academia.hr u Novinarskom domu održava se javna rasprava "Europska unija danas i budućnost Republike Hrvatske unutar EU". Gosti su, između ostalih, državni tajnik za europske integracije u MVPEI-u Andrej Plenković, britanski političar i član Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu Nigel Paul Farage, Anthony Coughlan s Trinity Collegea u Dublinu i drugi.

HELSINKI/BERLIN - Predsjednik Europskega vijeća Herman Van Rompuy u posjetu Helsinkiju razgovarat će o zahtjevu Finske da dobije jamstvo da će njezina pomoć Grčkoj biti vraćena. Taj zahtjev otežava provedbu dogovora o pomoći Grčkoj i tako i rješavanje dužničke krize zbog koje trpi cijela euro-zona. Navečer će se Van Rompuy u Berlinu sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

MOSTAR - Predsjednici šest najvećih političkih stranaka iz Bosne i Hercegovine sastat će se u Mostaru kako bi pregovarali o uspostavi vlasti u toj zemlji. Sastanak su zakazali predsjednici HDZ BiH Dragan Čović i HDZ 1990. Božo Ljubić, a do petka su sudjelovanje potvrdili predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić i Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić. Odluku o mogućem sudjelovanju tijela Socijaldemokratske partije (SDP) trebaju donijeti tijekom vikenda.

LJUBLJANA - U Ljubljani počinje suđenje bivšem slovenskom premijeru Janezu Janši i još četvorici suoptuženih koji se terete za pogodovanje u poslu kojim je finska tvrtka Patria osigurala isporuku 135 oklopnih vozila za slovensku vojsku u vrijednosti 278 milijuna eura. Temeljem optužnog prijedloga skupine za progon organiziranog kriminala pri slovenskom državnom odvjetništvu, Janšu i nekada istaknutog dužnosnika njegove stranke Jožu Zagožena terete za "nezakonito posredovanje" u poslu koji je Patria dobila u vrijeme kad je Janša bio premijer. Zbog istih ili sličnih sumnji optuženi su u istom postupku još i austrijsko-slovenski poduzetnik Walter Wolf, bivši visoki časnik slovenske vojske Anton Krkovič, te poduzetnik Ivan Črnkovič, vlasnik tvrtke "Rotis" koja je bila angažirana kao posrednik Patrije u poslu sa Slovenijom.

KAIRO - Nastavlja se suđenje nekadašnjem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku zbog napada na prosvjednike.

TEL AVIV - Prva međunarodna konferencija za regionalnu suradnju na kojoj će, između ostalih, sudjelovati i talijanski šef diplomacije Franco Frattini, predstavnik "Bliskoistočnog kvarteta" Tony Blair, izraelski ministar obrane Ehud Barak, zamjenik premijera Silvan Shalom i predsjednik Shimon Peres.

BEOGRAD - Obilježavanje jubilarne 50. godišnjice Pokreta nesvrstanih čija se osnivačka konferencija održala od 1. do 6. rujna u beogradskoj Narodnoj skupštini. Pokret nesvrstanih sada ima 118 od ukupno 192 zemlje članice Ujedinjenih naroda. Točno stotinu zemalja prijavilo je dolazak svojih izaslanstava. Na čelu hrvatskoga izaslanstva bit će državni tajnik za politička pitanja Mario Nobilo.

PARIZ - Počinje suđenje nekadašnjem francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu optuženom za zloupotrebu javnih sredstava jer je navodno fiktivno zapošljavao članove svoje stranke. Bit će to prvo suđenje nekom bivšem francuskom predsjedniku. Chirac (78) zbog zdravlja nije u stanju sudjelovati u sudskom procesu te je od suda zatražio da ga na ročištima predstavljaju njegovi odvjetnici.

Dežurni urednici:

Noć: Andrej Matijašević

Prijepodne: Domagoj Janković

Poslijepodne: Sonja Djerasimović

Navečer: Slavoljub Leko

Telefon: 00385 1 4808645

Telefax: 00385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xvm ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙