FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za petak 2. rujna

Autor: vmrs
ZAGREB, 1. rujna 2011. (Hina) - Najava važnijih događaja iz svijeta za petak 2. rujna.

VIMINACIUM - IX. regionalni sastanak Unesca na kojem sudjeluju šefovi država zemalja jugoistočne Europe. U petak će na sastanku sudjelovati i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, a domaćin je predsjednik Srbije Boris Tadić. Sastanak organiziraju Unesco i Vijeće Europe, a tema je "Suvremena umjetnost i pomirba u jugoistočnoj Europi". Regionalni se summit održava na arheološkom nalazištu Viminaciumu kraj Požarevca, a uz osmoricu šefova država iz jugoistočne Europe, očekuje se i dolazak glavne direktorice Unesca Irine Bokove, europske povjerenice za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i omladinu Androulle Vassiliou te glavne direktorice za obrazovanje, kulturu, kulturno nasljeđe, sport i omladinu Vijeća Europe Gabrielle Battaini-Dragoni.

Na summit dolaze predsjednik Albanije Bamir Topi, Bugarske Georgi Prvanov, Makedonije Đorge Ivanov, Crne Gore Filip Vujanović te član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović. Grčku i Moldaviju predstavljat će ministar kulture i zamjenik ministra kulture.

LJUBLJANA - Slovenski parlament sastat će se u petak na izvanrednom zasjedanju kako bi izabrao novog predsjednika. Premijer Borut Pahor čija vlada od sredine godine više nema većinu u parlamentu, predložio je da dosadašnjeg predsjednika Pavla Gantara naslijedi zastupnik Ljubo Germič. Germič je član Liberalnih demokrata (LDS), jedine stranke koja je nakon raspada koalicije lijevog centra ostala u vladi s Pahorovim Socijalnim demokratima (SD). Prethodni predsjednik parlamenta Pavel Gantar dao je ostavku pošto se iz vlade povukla njegova stranka Zares koja predlaže održavanje prijevremenih izbora. Parlament će na izvanrednoj sjednici biti upoznat i s informacijom o ostavci dosadašnje ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal. Ona je nedavno odstupila zbog potencijalne korupcijske afere, a vlada predlaže da zadaće na području unutarnjih poslova privremeno preuzme ministar pravosuđa Aleš Zalar, također član LDS-a.

TOKIO - Očekuje se da novi japanski premijer Yoshihiko Noda sastavi vladu.

PARIZ - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sastat će se s glavnim tajnikom NATO-a Andersom Foghom Rasmussenom.

Dežurni:

Noć: Davorin Dukić

Prijepodne: Sonja Djerasimović

Poslijepodne: Slavoljub Leko

Navečer: Srđan Baković

Telefon: 00385 1 4808645

Telefax: 00385 1 4808822

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xvm ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙