FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

CIA se preorijentirala na ubijanje meta

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 2. rujna 2011. (Hina) - Američka Središnja obavještajna agencija (CIA) oformila je novu protuterorističku jedinicu čiji je posao pronalaziti ciljeve Al Kaide u Jemenu, a kada se dovrši novo uzletište za bespilotne letjelice na Arapskom poluotoku i projektili počnu padati, to će označiti još jedno proširenje paravojne misije CIA-e, piše u petak The Washington Post.

U desetljeću nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001., CIA je prošla kroz temeljitu preobrazbu. Iako CIA nastavlja prikupljati obavještajne podatke i dostavljati analize o širokom spektru tema, fokus i sredstva sve više usmjeravaju na hladni protuteroristički cilj - pronalaženja meta za zarobljavanje ili likvidaciju, ističe Post.

Pomak je bio dovoljno postupan da je njegovu magnitudu možda teže pojmiti. Udari bespilotnih letjelica koji su se jednom činili nevjerojatno futuristički, postali su toliko rutinski da rijetko privlače pozornost javnosti, osim ako nije ubijen visoki dužnosnik Al Kaide. No, u okviru nadolazeće 10. obljetnice napada od 11. rujna 2001., kao i dolaska umirovljenog generala David Petraeusa za direktora CIA-e idućega tjedna, opseg promjena koji je doživjela agencija dolazi pod pojačanu pozornost.

U programu bespilotnih lejelica ubijeno je više od 2.000 militanata i civila od 2001. godine, što je zapanjujući broj za agenciju koja ima dugu povijest potpore bliskim snagama u krvavim sukobima, ali je rijetko sama povlačila okidač.

CIA-in Centar protiv terorizma (CTC), koji je imao 300 zaposlenih na dan napada 11. rujna, sada premašuje jezgru članstva Al Kaide diljem svijeta. S oko 2.000 pripadnika CTC čini oko 10 posto osoblja CIA-e, ima svoje časnike u gotovo svim značajnim inozemnim postajama i kontrolira CIA-inu rastuću flotu bespilotnih letjelica.

Čak je analitički ogranak agencije, koji tradicionalno pruža informacije kreatorima politike, angažiran u lovu na teroriste. Oko 20 posto analitičara CIA-e su "targeters" (određivači meta) koji skeniraju podatke o pojedincima kako bi ih se unovačilo, uhitilo ili napalo bespilotnom letjelicom.

Te su vještine toliko tražene da se određivanje meta u zadnjih pet godina razvilo u posebnu specijalističku karijeru unutar CIA, koja donosi povišice i promaknuća.

Kritičari, uključujući i neke iz američke obavještajne zajednice, tvrde da je CIA-ino prihvaćanje "kinetičkih" operacija, kako ih interno nazivaju, preusmjerilo agenciju od njezine tradicionalne špijunske misije i potkopalo njezinu sposobnost da tumači globalna kretanja, kao što je Arapsko proljeće .

Skupine za ljudska prava idu i dalje, govoreći kako CIA sada funkcionira kao vojna snaga izvan odgovornost koju su Sjedinjene Države povijesno zahtijevale od svojih oružanih službi. CIA službeno ne priznaje program bespilotnih letjelica, a kamoli da pruži javnosti objašnjenje o tome tko puca a tko umire, i po kojim pravilima, ističe Post.

"Vidimo da se CIA sve više pretvara u paravojnu organizaciju bez nadzora i odgovornosti koju tradicionalno očekujemo od vojske", rekla je Hina Shamsi, direktorica Projekta za nacionalnu sigurnost Američke unije za građanske slobode.

Dužnosnici CIA-e brane sve aspekte angažiranja agencije protiv terorizma i tvrde da pozornost agencije drugim temama nije umanjena. Fran Moore, šef analitičkog ogranka CIA-e, rekao je da je obavještajni rad na širokom rasponu pitanja, uključujući proliferaciju oružja i energetske resurse, "proširen i poboljšan".

No, oni koji su izravno uključeni u izgradnju smrtonosnih kapaciteta agencije kažu da su promjene u CIA-od 11. rujna toliko duboke da se ponekad čude rezultatu. "Uzeli ste agenciju koja se teško kretala okolo i pretvorili je u jedan pakleni stroj za ubijanje", rekao je bivši dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan. Ubrzo se ispravio i rekao da umjesto toga treba stajati "... jedan pakleno operativni alat".

Motor tog stroja je CTC, odjel koji je nakupio toliko utjecaja, ovlasti i resursa da podsjeća na agenciju unutar agencije, navodi Post. Centar se povećao na 1.200 zaposlenika neposredno nakon napada 11. rujna i gotovo se udvostručio u veličini od tada.

CTC zauzima znatan dio prostorija u sjedištu CIA-e u Langleyu, uključujući i prvi kat zgrade "novog sjedišta". Šef centra je tajni časnik poznat po svom grubom načinu ophođenja, pušenju cigareta i neumornoj predanosti poslu. Jedan veteran CIA je rekao da je pitao šefa CTC-a o tempu udara protiv Al Kaide prošle godine i dobio tipično profani odgovor: "Mi ubijamo te kučkine sinove brže nego što ih oni sada mogu uzgojiti".

Sjedište za taj lov je na posebnom katu CTC-a, poznatom kao Odjel Pakistan-Afganistan ili interno PAD. U posljednjih godinu dana, agencija je stvorila ekvivalent odjela za Jemen i Somaliju u nadi da može ponoviti utjecaj PAD-a.

PAD služi kao glavno uporište operativnog trokuta koji se proteže od Južne Azije do američkog jugozapada. CIA ima oko 30 bespilotnih letjelica Predator i Reaper, s kojima na daljinu upravljaju piloti ratnog zrakoplovstva iz američke vojne baze u državi koju The Washington Post, na zahtjev dužnosnika CIA, nije imenovao.

Dužnosnici CIA inzistiraju da su udari bespilotnih letjelica među najneznatnijim zajedničkim rezultatima u borbi protiv terorizma. Ukupno 118 njihovih udara 2010., brojčano su "mnogo puta" nadmašeni slučajevima u kojima agencija pruža savjete stranim partnerima ili poduzima nesmrtonosne korake, rekao je visoki američki dužnosnik. "Bilo je istraga, uhićenja, brifiranja...sve su to operativne radnje ", rekao je dužnosnik.

Obamina administracija demontirala je sustav tajnih zatvora CIA-e, ali i dalje koristi strane partnere radi hvatanja osumnjičenih u nekim zemljama, uključujuću Somalija, piše Washington Post ističući u napisu i suradnju CIA-e s američkim specijalnim snagama, za koju kao primjer navodi svibnjski napad u Abbottabadu, u Pakistanu, kada su Osamu bin Ladena ubili mornarički komandosi 'Navy SEAL', no operacija je provedena pod vodstvom CIA-a, planirana je u sjedištu agencije, na temelju višegodišnjeg prikupljanja obavještajnih podataka u CTC-u.

Administracija računa i na smrtonosnu osposobljenost određivača meta u najnovijem dodatku CTC-a, odjelu usmjerenom isključivo na Jemen i Somaliju.

"Kinetički dio bilo kojeg protuterorističkog udara samo je posljednjih 20 sekundi nevjerojatno dugog lanca prikupljanja podataka i analiza", rekao je američki dužnosnik uključen u stvaranje tog odjela. "Tradicionalni elementi špijunaže i analize nisu izgubljeni u agenciji. Naprotiv, protuteroristički angažman u velikoj je mjeri obavještajna igra. Radi se o pronalaženju mete ... završiti posao je jednostavniji dio".

(Hina) xdh ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙