FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parnica otkrila detalje o tajnim letovima i zatvorima CIA-e

Autor: dhai
WASHINGTON/ZAGREB, 1. rujna 2011.(Hina) - Parnica između poslovnih partnera na sudu u državi New York iznijela je na vidjelo više detalja o tajnim letovima kojima je američka Središnja obavještajna agencija (CIA), prebacivala osumnjičene za terorizam i upravljala tajnim zatvorima diljem svijeta u posljednjih nekoliko godina.

Za tajni zračni most za osumnjičene za terorizam i američke obavještajne dužnosnike do prekomorskih zatvora s kojima je upravlja CIA, koristili su se luksuzni zrakoplovi koje je osiguravala skrivena mreža američkih tvrtki, koordinirana od stalnog partnera Pentagona i CIA, tvrtke DynCorp, pokazuju nedavno objavljeni sudski dokumenti, izvijestio je u četvrtak The Washington Post.

U parnici se čarter tvrtka Richmor Aviation Inc. iz New Yorka, koja je osiguravala poslovne mlažnjake i posade za vladu, i zrakoplovna kompanija SportsFlight Air, koja je organizirala letove za DynCorp, bore se oko 874.000 dolara koje je prizivni sud države New York dodijelio Richmoru za pokriće neplaćenih troškova za tajne letove.

Dok traje parnica, sud je objavio popratne dokumente koji su, među ostalim, pokazali da podaci o letovima iz zračnih luka i drugi poslovni dokumenti daju "papirnati trag" o kretanju nekih od najvrednijih osumnjičenika za terorizam, kao i vladinih dužnosnika koji su putovali na mjesta njihova uhićenja.

Podaci uključuju i letove povezane s pokretačem napada od 11. rujna 2001. Khalidom Sheikom Mohammedom i drugim zatočenicima.

Također se pokazalo da je veliki broj letova s dužnosnicima administracije obavljan između washingtonske zračne luke Dulles i zatočeničkog centra u mornaričkoj bazi zaljeva Guantanamo na Kubi.

Ostali letovi završavali su na nizu međunarodnih zračnih luka, uključujući Islamabad, Rim, Džibuti, Baku, Frankfurt, Dubai, Shannon u Irskoj, Glasgow, Tenerife u Španjolskoj, Šarm el Šeik u Egiptu i čak Tripoli. Neki od letova završavali su na aerodromima kraj kojih je CIA vodila tajne zatvore u Kabulu, Bangkoku i Bukureštu.

Dokumenti sadrže reference za 'uzvanike' SAD-a, što je termin koji je označavao zatočenike koji su prebacivani do tajnih zatvora.

Poslovni mlažnjak Gulfstream IV, koji može primiti 19 putnika i letjeti brzinom do 935 km/h, naplaćivan je 4.900 dolara na sat. Članovi posade plaćani su 800 dolara na dan, prema fakturama podnesenim za saslušanje. Pored toga posade bi podnosile račune za hranu, boce vina i skupe hotele, primjerice 391 dolar po osobi za spavanje u Barceloni u siječnju 2004.

The Washington Post navodi kao primjer let mlažnjaka Gulfstream IV od 12. kolovoza 2003., koji je poletio iz Washingtona za Bangkok, sa slijetanjem radi popune gorivom u Cold Bayu, Aljaska i Osaki u Japanu.

Prije povratka četiri dana kasnije, zrakolov je sletio u Afganistanu, Šri Lanki, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Irskoj. Kada su se ti neuobičajeni letovi događali, američki su dužnosnici preuzeli indonezijskog terorista Riduana Isamudina, koji je uhićen u Tajlandu a iduće je tri godine prebacivan između tajnih zatvora CIA-e.

Za to putovanje Gulfstreama IV, ispostavljen je račun na 339.228,05 dolara, što govori o cijeni vođenje tog kontroverznog programa CIA-e, koji je ukinut po dolasku demokratske administracije Baracka Obame.

(Hina) xdh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙