FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Summit šefova država jugoistočne Europe o kulturnoj suradnji

Autor: ssai
BEOGRAD, 2. rujna 2011. (Hina) - Summit šefova država jugoistočne Europe na kojem sudjeluje i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, deveti po redu, pod nazivom ''Suvremena umjetnost i pomirenje u jugoistočnoj Europi'', započeo je u petak kod rimskog arheološkog nalazišta Viminacijum, u blizini srbijanskog mjesta Kostolca, plenarnim zasjedanjem.

Otvarajući skup, domaćin summita, srbijanski predsjednik Boris Tadić kazao je kako su tijekom prethodnih devet godina ovakvi skupovi značajno pridonijeli unapređenju ukupne suradnje u regiji, jačanju stabilnosti te izgradnji europske budućnosti regije.

''Predlažući temu ovogodišnjeg summita htjeli smo istaknuti važan, mada često nedovoljno prepoznat potencijal suvremene umjetnosti da promovira vrijednosti zajedničke našim kulturno raznolikim društvima'', kazao je Tadić.

Dodao je kako kriza o kojoj se danas govori nije samo ekonomska, već prije svega kriza vrijednosti i morala te istaknuo kako je, da bi se ona nadišla, neophodno što prije započeti zajednički projekt obnove univerzalnih ljudskih vrijednosti i time omogućiti razvijanje tolerancije, razumijevanja i stvarnog dijaloga.

''Ovogodišnji summit treba dati novi poticaj da se suvremena umjetnost, kao dio našeg zajedničkog naslijeđa, iskoristi kao jedan od najdinamičnijih i najmoćnijih instrumenata za produbljivanje suradnje u regiji'', istaknuo je srbijanski predsjednik otvarajući summit.

Uz Josipovića i Tadića, na summitu sudjeluju predsjednici Albanije Bamir Topi, Bugarske Georgi Prvanov, Makedonije Gjorge Ivanov, Crne Gore Filip Vujanović te član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović, dok su Grčka i Moldavija predstavljene na razini ministra kulture i zamjenika ministra kulture.

Na samitu također sudjeluje i glavna ravnateljica UNESCO-a Irina Bokova, europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, multijezičnost i mlade Androula Vasiliou i glavna ravnateljica za obrazovanje, kulturu i nasleđe, mlade i sport Vijeća Europe Gabriela Bataini-Dragoni.

Nakon prvog djela plenarnog zasjedanja, sudionici će oko podneva obići arheološko nalazište Viminacijum, a drugi dio zasjedanja bit će održan poslijepodne, nakon čega se očekuje obraćanje medijima predsjednika Tadića i glavne tajnice UNESCO-a Irine Bokove.

Kako je ranije priopćeno iz UNESCO-a, glavna tajnica te organizacije na summitu će se založiti za nove poticaje regionalnim projektima suradnje, pri čemu će poseban naglasak biti na projektima usmjerenim na zapošljavanje, a očekuje se da će šefovi država zasjedanje završiti usvajanjem zajedničke deklaracije.

Predstavnici UNESCO-a, koji od 1990-ih provodi projekte rekonstrukcije i pomirenja u regiji, zatražit će, kako se očekuje, potporu za niz prekograničnih projekata za očuvanje i promicanje regionalne materijalne i nematerijalne baštine, suvremene i narodne kulture, suvremene umjetnosti i kulture kao pokretača razvoja.

Summit šefova država jugoistočne Europe nastavak je inicijative koju je UNESCO pokrenuo konferencijom na visokoj razini o jačanju suradnje u jugoistočnoj Europi u travnju 2002. godine, koja se održava svake godine, a čiji je domaćin Hrvatska bila 2006. godine, kada je skup održan u Opatiji.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙