FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Sud oslobodio sedam od osam optuženih dužnosnika

Autor: zkre
MOSTAR, 29. kolovoza 2011. (Hina) - Sedam od osam bivših visokih hrvatskih policijskih i političkih dužnosnika iz Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u ponedjeljak je oslobođeno, a jedan je osuđen na jednogodišnju zatvorsku kaznu po optužnici koja ih je teretila za zloporabe ovlasti vezane uz nabavu automobila, osiguranje objekata putem zaštitarske tvrtke te zadržavanje prekrobrojnih policajaca.

Kako je navedeno u presudi Suda BiH, dvojica bivših premijera HNŽ-a Josip Merdžo i Miroslav Ćorić, dvojica ministara unutarnjih poslova Tomislav Martinović i Goran Bilić te dvojica ravnatelja policije Dragan Brkić i Srećko Glibić kao i bivši načelnik krim-policije Sead Šehić nisu krivi za zloporabe položaja i ovlasti kojima je proračun HNŽ-a oštećen za više od sedam milijuna maraka (oko 20 milijuna kuna).

Istodobno bivši ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Dragan Mandić je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora zbog dodjele automobila među kojima i obitelji likvidiranog doministra unutarnjih poslova Federacije BiH Joze Leutara i generala HVO-a Vlade Šantića te im se nalaže povrat vozila ili pak isplata novca u toj protuvrijednosti.

Odvjetnik Davor Šilić izjavio je za medije u Mostaru kako je od početka procesa bilo jasno da optužnica nije pravno dokaziva i da se zasniva na pogrešnom iznošenju činjenica i dokaza Tužiteljstva BiH. Po njegovim riječima, nije bilo prostora niti za podizanje optužnice. "Nije bilo nikakvih dokaza da se uopće pokrene bilo što, a kamoli podigne optužnica i vodi sudski postupak", rekao je Šilić dodajući da je cijeli slučaj bio ispolitiziran te da se optužnica bivšeg tužitelja Heikkija Wendorfa pokazala promašenom.

Sudski proces za MUP HNŽ-a započeo je 2008. godine. Optužnica je najprije teretila jedanaest dužnosnika da su oštetili proračun HNŽ-a za više od sedam milijuna maraka (oko 20 milijuna kuna), angažirajući tvrtku za osiguranje vladinih zgrada te zbog nabave službenih policijskih automobila. U međuvremenu je tužitelj odustao od progona triju osoba.

Optuženi su tvrdili da je riječ o političkom procesu povezanom s pokušajem dijela bošnjačkih političkih struktura da ovladaju MUP-om Hercegovačko-neretvanske županije.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙