FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruski parlamentarni izbori održat će se 4. prosinca

Autor: vrad
MOSKVA, 29. kolovoza 2011. (Hina/AFP) - Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev raspisao je u ponedjeljak ruske parlamentarne izbore za 4. prosinca, označivši tako početak izbornog razdoblja koje će dosegnuti vrhunac s predsjedničkim izborima u ožujku 2012. godine.

"Parlamentarni izbori se sazivaju za 4. prosinca 2011. Uredba o tome stupa na snagu danom njezina objavljivanja", izjavio je predsjednik na susretu s čelnicima političkih stranaka.

Postojećim sazivom Dume, koja obuhvaća 450 zastupnika, dominira stranka Ujedinjena Rusija premijera Vladimira Putina dvotrećinskom većinom.

"Volio bih da budući saziv Dume reflektira preferencije šireg kruga naših građana", rekao je Medvedev.

Analitičari smatraju da bi odluka o tome tko će se natjecati na predsjedničkim izborima, Putin ili Medvedev, mogla biti donijeta nakon parlamentarnih izbora.

Reuters piše da izgleda kako je Medvedevljev govor o pluralnosti zapravo poziv Rusima kojima je dojadila premoć Ujedinjene Rusije, dovoljno velike da mijenja ustav i dominira nacionalnom politikom.

Medvedev je upozorio protiv bilo kakva pokušaja poticanja nacionalne mržnje tijekom kampanje. "Moramo isključiti svaki pokušaj poticanja nacionalne i etničke mržnje. To je potpuno neprihvatljivo", istaknuo je, a prenijele su ruske agencije. "Spriječit ćemo svaki takav pokušaj, a oni koji to pokušaju bit će kažnjeni", zaključio je.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙