FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libijski pobunjenici neće izručiti bombaša iz Lockerbieja

Autor: dvla
TRIPOLI, 28. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Libija neće izručiti Abdela Basseta al-Megrahija, koji je osuđen za bombaški napad iznad škotskog Lockerbieja 1988. godine, rekao je u nedjelju ministar pravosuđa u libijskom Nacionalnom prijelaznom vijeću (NTC) Mohamed al-Alagi.

"Nećemo predati nijednog libijskog državljana Zapadu. Njemu (Megrahiju) je već suđeno i neće mu se suditi ponovno ... mi ne izručujemo libijske državljane. (Moamer) Gadafi izručuje", rekao je Alagi.

Megrahi, kojemu je dijagnosticiran rak, odslužio je osam godina u škotskom zatvoru zbog organiziranja napada na PanAmov zrakoplov iznad škotskog grada Lockerbieja 1988. godine pri čemu je poginulo 270 ljudi. Oslobođen je 2008. zbog humanitarnih razloga jer su mu liječnici davali još nekoliko mjeseci života, te se kao heroj vratio u Libiju i sastao s Gadafijem.

Njegovo oslobađanje osudila je javnost u SAD-u budući da su većina žrtava iz Lockerbieja bili Amerikanci, a britanski premijer David Cameron kasnije je rekao da je odluka škotskog ministarstva pravosuđa bila pogrešna.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙