FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi blago ojačali, promet nevelik

Autor: neba
ZAGREB, 28. kolovoza 2011. (Hina) - Na krilima rasta cijena dionica na svjetskim tržištima, na Zagrebačkoj su burzi prošloga tjedna Crobexi prekinuli višetjedni negativni niz, ostvarivši blage dobitke.

Crobex indeks prošloga je tjedna porastao 0,37 posto, na 1.986 bodova. Iako je u četvrtak probio psihološki važnu razinu od 2.000 bodova, ipak nije uspio tjedan završiti iznad nje.

Crobex10 ojačao je na tjednoj razini 0,4 posto, na 1.076 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 54,9 milijuna kuna, što je oko 2 milijuna više nego tjedan dana prije.

„Na krilima rasta cijena dionica na globalnim tržištima, do sredine tjedna domaći su burzovni indeksi ostvarili rast za više od 0,5 posto. I dok je s tehničke strane domaće tržište u negativnom trendu, nakon oštrih nedavnih prodaja dionica indeksi su se odbili od najnižih ovogodišnjih razina, jer investitori ulaze na tržište u potrazi za povoljnim ulagačkim prilikama“, kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Najveći promet ostvaren je prošloga tjedna dionicom HT-a, 11,15 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,67 posto, na 244 kuna.

Dionicom Končar Elektroindustrije, pak, ostvareno je 5,93 milijuna kuna prometa. Cijena joj je ojačala 1,85 posto, n 563,23 kune.

U većem fokusu investitora bila je i dionica PBZ-a, kojom je ostvareno 4,5 milijuna kuna prometa, uz rast cijene za 0,93 posto, na 545 kuna.

Među najlikvidnijim izdanjima, dionica Belja poskupila je 3,23 posto, AD Plastika 2,03 posto, Dalekovoda 1,7 posto, a Dom Holdinga 0,74 posto.

Pad cijene, pak, zabilježile su dionice Petrokemije, i to za 2,29 posto, te povlaštene dionice Adrisa, za 1,57 posto.

Od važnijih makroekonomskih pokazatelja Državni zavod za statistiku u petak je objavio da je u drugom tromjesečju bruto domaći proizvod porastao za 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pa je nakon više od dvije godine gospodarstvo izašlo iz recesije.

No, taj rast je manji nego što se očekivalo. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u tom tromjesečju gospodarstvo ojačalo 1,1 posto.

„Manji gospodarski rast nego što se očekivalo nije mogao pozitivno utjecati na raspoloženje domaćih investitora, pogotovo ako se ima na umu da je neizvjesna gospodarska izvedba u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju. Naime, znatno gospodarsko usporavanje u eurozoni moglo bi značiti i manju potražnju za hrvatskim proizvodima. Nakon trećeg tromjesečja, u kojem se očekuje nastavak rasta domaćeg BDP-a pod utjecajem turističke potrošnje, u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju to bi moglo anulirati pozitivna kretanja BDP-a“, ocjenjuje Balgač.

Dodaje da bi, s obzirom da gotovo i nema važnijih vijesti iz domaćeg gospodarstva, i idućega tjedna domaće tržište moglo biti pod utjecajem zbivanja na svjetskim burzama.

A na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica znatno porasle jer je predsjednik Feda Ben Bernanke ostavio otvoren prostor za poticajne gospodarske mjere.

On nije najavio nove mjere, ali je kazao da Fed ima 'ima niz alata koje može koristiti za dodatne monetarne poticaje', što je protumačeno kao otvaranje prostora za uvođenje novih mjera na sastanku čelnika središnje američke banke u rujnu.

Zahvaljujući tome, prošloga je tjedna Dow Jones indeks porastao 4,3 posto, dok je S&P 500 skočio 4,7, a Nasdaq indeks 5,9 posto. To je prvi tjedni rast tih indeksa, nakon četiri tjedna neprestanog poniranja.

Prošloga se tjedna ponešto smirila nervoza na tržištima dionica.

„Protekloga se tjedna na svjetskim burzama ponešto smirila nervoza investitora. Ključni S&P 500 indeks u tome je razdoblju dotaknuo u nekoliko navrata razinu potpore, no nije ju imao snage probiti, te se kretao u kanalu između 1.120 i 1.170 bodova“, kaže Balgač.

Bernankeov nagovještaj eventualnih novih poticajnih monetarnih mjera pozitivno utječe na svjetska tržišta, barem kratkoročno, dodaje Balgač.

„Procjenjuje se da bi pod utjecajem eventualnih novih monetarnih mjera rast najvećeg svjetskog gospodarstva mogao ubrzati za pola postotnog boda. Međutim, daljnje popuštanje monetarne politike u SAD-u negativno bi utjecalo na tečaj dolara, kao i na cijene sirovina. A aktualno gospodarsko usporavanje u SAD-u velikim dijelom je posljedica upravo visokih troškova sirovina“, napominje Balgač.

Tehnička analiza S&P-a: moguć nastavak pozitivnih kretanja

Nakon četiri tjedna poniranja, najvažniji američki S&P 500 indeks skočio je prošloga tjedna 4,7 posto, na 1.176 bodova.

„Prethodnih je tjedana previše loših vijesti izazvalo rasprodaju dionica, koja je uzela previše maha u kratkom vremenu. Zbog toga se na burzama moglo naći puno dionica koje su jednostavno previše pojeftinile u vrlo kratkom razdoblju. To su ulagači prošloga tjedna prepoznali, pa je S&P 500 indeks snažno porastao“, kaže Marko Erdeljac, stručni suradnik u riznici Erste banke.

Tehnička analiza pokazuje da bi se pozitivna kretanja mogla nastaviti i idućega tjedna.

„Dvostruko dno u kojem se pokazala 'bikovska divergencija' prilično je poticajan signal za tržišta. Pad cijena od početka svibnja dosegnuo je vrhunac u drugoj polovici kolovoza. Nakon početnog odbijanca prema granici od 1.230 bodova, gdje se nalazi izuzetno važan fibonacci retracement, odnosno 61,8 posto pada vrijednosti S&P 500 indeksa od najvišeg vrha u 2007. godini do dna u 2009. godini, rast je osujećen već na 1.208 bodova. Nakon toga su panični prodavači još jednom potražili izlaz s burze. No, u drugoj navali prodaje početkom prošloga tjedna kupci su preuzeli glavnu riječ, pa se sentiment počeo lagano mijenjati“, kaže Erdeljac.

Ističe da još nije došlo do potpunog preokreta sentimenta, pa se idućih tjedana mora pažljivo pratiti kretanje tečajeva na valutnim tržištima i VIX 'indeksa straha' Čikaške burze opcija. Daljnji porast tržišta izgledan je, kaže Erdeljac, ako dolar počne slabiti u odnosu na euro i ako VIX počne značajnije padati.

„Važno će, također, biti pratiti granice otpora i potpore S&P 500 indeksa. Prvi otpor nalazi se na 1.180 bodova i ta bi granica idućega tjedna trebala biti odlučno probijena. Ako probije tu granicu, pred tržištem je najveći test na 1.230 bodova. Na toj će se granici S&P-a odlučivati o daljnjem smjeru tržišta. Porast iznad te razine otvorio bi put S&P-u do izrade novog vrha u ovoj godini, a možda i na još više razine, na 1.420 do 1.440 bodova“, kaže Erdeljac.

Međutim, ako S&P indeks ne uspije probiti prvu granicu otpora na 1.180 bodova, to bi povećalo mogućnost daljnjeg pada tržišta.

„U slučaju da tržište počne padati, prva potpora bi se našla na 1.120 bodova, druga na 1.080, a krajnji target pada bi se mogao naći oko 1.000 bodova“, zaključuje Erdeljac.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙