FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobex ponovno ispod 2.000 bodova

Autor: scvi
ZAGREB, 26. kolovoza 2011. (Hina) - Negativno raspoloženje na svjetskim burzama i manji od očekivanja rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) investitorima na Zagrebačkoj burzi danas ne daju razloga za optimizam, pa je Crobex ponovno zaronio ispod psihološke granice od 2.000 bodova.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,44 posto, na 1.991 bodu, a Crobex10 oslabio 0,33 posto, na 1.081 bodu.

Redovni promet dionicama iznosio je 3,2 milijuna kuna, što je otprilike 1,5 milijuna manje nego jučer u ovo doba.

„Vidljiv je dašak pesimizma u današnjem trgovanju na domaćem tržištu dionica. Vjerojatno je to reakcija na jučerašnji nešto bolji trgovinski dan tijekom kojeg su indeksi ojačali za više od 0,5 posto, a dijelom je i pod utjecajem današnjeg blago negativnog ozračja na europskim burzama u očekivanju razvoja događaja u Jackson Holeu“ kaže Dalibor Balgač, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Na europskim burzama trguje se oprezno, uoči današnjeg govora predsjednika Feda Bena Bernankea na godišnjem sastanku središnje američke banke u Jackson Holeu, u kojem bi mogao najaviti nove mjere za poticanje gospodarstva.

Londonski Ftse, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks oslabili su do podneva između 0,46 i 1,88 posto.

Od makroekonomskih pokazatelja, Državni zavod za statistiku danas je objavio da je u drugom tromjesečju bruto domaći proizvod porastao za 0,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, koji ukazuje da je nakon više od dvije godine, gospodarstvo izašlo iz recesije.

No, taj rast je manji nego što se očekivalo. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je u tom tromjesečju gospodarstvo ojačalo 1,1 posto. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 0,5 do 1,4 posto.

„Manji od očekivanja gospodarski rast nije mogao pozitivno utjecati na raspoloženje domaćih investitora, pogotovo ako se ima na umu da je neizvjesna gospodarska izvedba u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju. Naime, znatno gospodarsko usporavanje u eurozoni moglo bi značiti i manju potražnju za hrvatskim proizvodima. Nakon trećeg ovogodišnjeg tromjesečja, u kojem se očekuje nastavak rasta domaćeg BDP-a pod utjecajem turističke potrošnje, u zadnjem ovogodišnjem tromjesečju to bi moglo anulirati pozitivna kretanja BDP-a“, ocjenjuje Balgač.

Najveći promet ostvaren je do podneva dionicom Končar Elektroindustrije, svega 570.000 kuna. Cijena joj je pala 0,86 posto, na 570 kuna.

Slijedi dionica HT-a, sa 555.000 kuna prometa, a cijena joj stagnira na 244,99 kuna.

* HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙