FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Meteorska kiša Perzeida na nebu

Autor: mbur
ZAGREB, 11. kolovoza 2011. (Hina) - Na nebu će se u noći s 12. na 13. kolovoza vidjeti posebna pojava koju astronomi nazivaju meteorska kiša Perzeida, a u puku je poznatija pod nazivom suze sv. Lovre.

Ove godine Zemlja će kroz najgušće područje meteora proći, prema predviđanjima, između 2 i 3 sata u noći, kad bi se trebalo vidjeti od 60 do 100 "zvijezda padalica" u satu, kazao je Hini Ogren Variola iz Tehničkog muzeja u Zagrebu.

Na žalost, ugođaj će najvjerojatnije pokvariti pun Mjesec, koji će svojim sjajem otežati uočavanje manje sjajnih meteora tako da u praksi neće biti moguće vidjeti toliki broj meteora. Kišu Perzeida nabolje je promatrati na što tamnijem mjestu, po mogućnosti izvan osvijetljenog grada.

Ipak, tijekom cijele noći biti će uočljivi sjajniji meteori, a sigurno će se pojaviti i nekoliko vrlo sjajnih, tzv. bolida, koje je uvijek zanimljivo opaziti jer, osim što jako zabljesnu, često ostave iza sebe i trag.

Zemlja, kao i svake godine u noći s 12. na 13. kolovoza, prolazi kroz najgušći dio meteorskog potoka Perzeida. Pri ovakvim događajima mnogo veći broj sitnih čestica od uobičajenog ulazi u Zemljinu atmosferu i zbog trenja izgara na velikim visinama, iznad 70 kilometara.

Radi se o česticama veličina od nekoliko mikrona do centimetra, a vrlo rijetko nekoliko centimetara. Čestice ovog roja su materijal koji je izbačen s kometa Swift-Tuttle.

Naziv "Perzeidi" označava da meteorski roj ima svoje izvorište, tzv. radijant, u smjeru zviježđa Perzej koje se na početku večeri nalazi nad sjeveroistočnim horizontom, a tijekom noći se penje sve više na nebo i upravo oko tog zviježđa je najzanimljivije područje za promatranje.

(Hina) xmb rkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙