FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: Bez političkih reakcija na premijerkin posjet Kosovu

Autor: ssai
BEOGRAD, 25. kolovoza 2011. (Hina) - Posjet predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor Kosovu tema je kojoj u srbijanskoj javnosti nije ukazana velika pozornost, čemu u prilog govore štura izvješća u tisku od četvrtka, kao i izostanak službenih političkih reakcija na boravak hrvatske premijerke u Prištini.

Nekoliko beogradskih dnevnih listova i elektroničkih medija koji izvještavaju o boravku Kosor i hrvatskog izaslanstva na Kosovu pretežito prenose informacije o razgovorima hrvatskog izaslanstva s kosovskim domaćinima, a u medijima je primjetan izostanak reakcija srbijanskih političkih dužnosnika.

Dnevnik ''Danas'' piše kako je hrvatska premijerka Jadranka Kosor u srijedu tijekom posjeta Prištini izjavila da Zagreb ''u potpunosti podupire njemačko stajalište da Srbija treba ugasiti svoje paralelne strukture na Kosovu i da ne može dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji bez rješavanja nekih problema u vezi s Kosovom''.

Kosor je, navodi list, nakon sastanka s kosovskim premijerom Hashimom Thaqijem i potpisivanja više bilateralnih sporazuma vezano uz europske integracije i cestovni promet, rekla da su stajališta koja je njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak priopćila u Beogradu usuglašena dan ranije tijekom njenog boravka u Zagrebu.

List ''Press'' piše kako je hrvatska premijerka u Prištini izjavila da je Hrvatska najveći prijatelj Kosova na Balkanu te poručila da njena zemlja podupire suverenitet i teritorijalni integritet Kosova. Kosor je, dodaje list, naglasila da hrvatski i kosovski narod veže staro prijateljstvo koje je obnovljeno tijekom posljednjeg rata protiv režima Slobodana Milošević, te je pozvala vlasti na Kosovu da se angažiraju na poboljšanju položaja hrvatske zajednice i istaknula da je o tome dobila jamstva vlade o konkretnim akcijama. List izvješćuje i o njezinim susretima sa zamjenikom kosovskog premijera Slobodanom Petrovićem te zapovjednikom Kfora, njemačkim generalom Erhardom Buhlerom i pripadnicima Hrvatske vojske.

Izvješćujući o boravku na Kosovu hrvatskog izaslanstva i premijerke Kosor, portal B92 prenosi kako su, nakon bugarskih gospodarstvenika, u Prištinu došli i hrvatski, u nadi da će preuzeti 450 milijuna dolara vrijedan kolač koje su do sada držale tvrtke iz Srbije. Bit će, kako navodi portal, ''sve više juhe a sve manje supe na Kosovu'' i to je, dodaje se, jedan od rezultata embarga na srbijansku robu, zbog čega je počeo trgovinski rat za kosovsko tržište.

Za sada jedina službena reakcija upućena je iz Koalicije udruga izbjeglih Srba iz Hrvatske koji u pripćenju kažu kako posjet Jadranke Kosor Prištini predstavlja nastavak kršenja Sporazuma o normalizaciji odnosa, potpisanog u Beogradu 1996. godine između bivše Savezne Republike Jugoslavije i Republike Hrvatske, a u kojem se obe strane zalažu da će poštivati suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost druge strane.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙