FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brošura EK "Deset godina Europskog tjedna kretanja 2002.-2011."

Autor: mbuj
ZAGREB, 24. kolovoza 2011. (Hina) - Europska komisija pripremila je u povodu 10. europskog tjedna kretanja brošuru "Deset godina Europskog tjedna kretanja 2002.-2011." u kojoj su istaknuta postignuća 22 najuspješnija sudionika iz 15 država među kojima su čak tri hrvatska grada - Ivanić-Grad, Koprivnica i Zagreb, priopćilo je danas Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Ministarstvo ističe kako hrvatski gradovi u Europskom tjednu kretanja vrlo zapaženo sudjeluju od samih njegovih početaka, a najveći uspjeh postigla je Koprivnica, koja je 2007. osvojila nagradu.

Europski tjedan kretanja, najuspješnija inicijativa posvećena održivom kretanju koja se već tradicionalno obilježava od 16. do 22. rujna, ove će godine proslaviti 10. rođendan, navodi ministarstvo.

Dodaje kako se svake godine Europski tjedan kretanja odabirom tzv. središnje teme usredotočuje na neki od gorućih problema povezanih s održivom mobilnošću. Središnja tema Europskog tjedna kretanja 2011. glasi "Alternativna mobilnost" ("Alternative Mobility").

"Imajući u vidu potrebu za preobrazbom Europe u moderno društvo, energetski učinkovitog gospodarstva koje ne opterećuje okoliš velikim emisijama onečišćujućih tvari i stakleničkih plinova, Europska unija prihvatila je čitav niz vrlo ambicioznih ciljeva koji se trebaju ispuniti do 2020. godine. Oni uključuju smanjenje emisija stakleničkih plinova za 20 posto, uz istovremeni porast energetske učinkovitosti u istom postotku, te dostizanje 20 posto udjela energije dobivene iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije", ističe ministarstvo u priopćenju.

Također ističe kako je temeljna zadaća Europskog tjedna kretanja edukacija, osobito mladih naraštaja, te da samo promjenom ponašanja i zajedničkim nastojanjima svoje gradove možemo učiniti zdravijim i ugodnijim mjestima za život.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva poziva na aktivnije uključenje u promociju održivog kretanja i podizanja svijesti ljudi, a napose lokalne vlasti o nužnosti promjene svakodnevnih načina putovanja koji se još pretežito temelje na automobilskom prijevozu.

Brošura "Deset godina Europskog tjedna kretanja 2002.-2011." može se preuzeti putem internetske stranice Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva na kojoj su dostupne i mnoge druge informacije o toj manifestaciji.

(Hina) pp/xbma ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙