FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Preporučene mjere za vrućinu za starije osobe Zavoda za javno zdravstvo

Autor: nkot
ZAGREB, 24. kolovoza 2011. (Hina) - Što više kretanja i to isključivo u jutarnjim i večernjim satima, uzimanje do dvije litre tekućine dnevno, izbjegavanje prezačinjene hrane te strogo pridržavanje uputa o liječenju neka su od mjera zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama koje preporuča Centar za gerontologiju Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Preporuke se osobito odnose na osobe oboljele od kroničnih i kardiovaskularnih bolesti, ističe se u priopćenju Centra.

U razdoblju od 10 do 17 sati starije se osobe nikako ne bi smjele izlagati suncu, poglavito ne stariji srčani bolesnici i gerijatrijski bolesnici oboljeli od šećerne bolesti, a onda kada to čine svakako moraju zaštiti glavu pokrivalom.

Nužno je dnevno uzimati do dvije litre tekućine, bilo kao osam čaša negazirane vode bilo u obliku juha, variva ili čajeva, te izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela i konzumirati puno sezonskog voća i povrća.

Osim pridržavanja uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova, starije bi osobe trebale učestalije kontrolirati krvni tlak, a za svaku se pojavu glavobolje, mučnine, vrtoglavice ili dehidracije hitno javiti liječniku.

Nadalje, članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci i članovi udruga u skrbi za starije trebali bi u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci učestalije kontaktirati stariju osobu, čak i po nekoliko puta dnevno kada se radi o osobama slabijih funkcionalnih sposobnosti.

Također, osim redovitog održavanja higijene starijeg čovjeka i njegovog okoliša i strogog pridržavanja uputa liječenja i kontroliranog uzimanja lijekova, za starije je osobe ključno nastaviti s trajnim tjelesnim i psihičkim aktivnostima uz redovito kretanje isključivo u jutarnjim i večernjim satima uz što više boravaka u prirodi a, ukoliko je riječ o teže pokretnim osobama, nužno je redovito višesatno provjetravanje prostorija.

U priopćenju se također upozorava da starija osoba nužno uz sebe uvijek mora nositi svoje osnovne podatke - ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe.

(Hina) xpp/xgvla yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙