FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Golubiću održan skup o hrvatsko-srpskim odnosima

Autor: barn
GOLUBIĆ, 23. kolovoza 2011. (Hina) - "Hrvatsko-srpski odnosi: 20 godina nakon rata u Hrvatskoj" tema je 4. međunarodnog znanstvenog skupa koji se održava u Golubiću kod Obrovca.

Na skupu u organizaciji Centra za povijest, demokraciju i pomirenje iz Novoga Sada sudjeluju brojni znanstvenici i političari iz obije države, predstavnici srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, veleposlanik Republike Srbije u Hrvatskoj Stanimir Vukičević, te potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac.

Potpredsjednik Vlade Uzelac istaknuo je kako se skupom nastoji podvući crta na hrvatsko-srpski sukob koji je imao svoje različite faze, od nastanka, kulminacije i razrješenja do današnje postkonfliktne situacije. Znanstvenici su tu da političare suoče s istinom ma kakva ona bila. Političari nažalost rijetko koriste znanstvene spoznaje, a sada je najvažnije da vidimo hoće li znanost pronaći put k boljoj suradnji između dvaju naroda, rekao je, između ostalog, Uzelac.

"Pitanja identiteta i suradnje su glavna pitanja koja treba riješiti. Naša različitost nije nepovoljna, već povoljna okolnost koju trebamo iskoristiti", poručio je Uzelac.

Zastupnik u Skupštini Srbije i predsjednik grupe prijateljstva s Republikom Hrvatskom dr. Janko Veselinović istaknuo je kako glavni problem više nije sigurnost. O tome, rekao je, povratnici sve manje pričaju i danas brinu o egzistencijalnim problemima. "Primjerice, ima li netko u selu pokraj Gračaca prijevoz do općine ili škole, mogu li se uopće djeca normalno školovati i odgajati jer nemaju struje. To su pitanja na koja obije države trebaju zajednički više poraditi kako se za nekoliko desetljeća ne bi dogodilo da će se pričati kako je u jednoj ili drugoj državi tu nekada bila jedna nacionalna manjina, a ostale su samo crkve, samostani i manastiri o kojima više nema tko brinuti", rekao je, uz ostalo, Veselinović.

(Hina)xbarn yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙