FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 22. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

DUBROVNIK - Predsjednik Dubrovačko-neretvanskog HDZ-a Frano Matušić, predsjednica HDZ-a Grada Dubrovnika Dubravka Šuica i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić danas su na konferenciji za novinare reagirali na jučerašnje izjave čelnika Kukuriku koalicije vezano za gradnju Pelješkog mosta. Frano Matušić rekao je da je jučerašnja prijetnja "restoranske koalicije" kako će biti zaustavljena dva kapitalna projekta na hrvatskom jugu ukoliko oni dođu na vlast - izgradnja mosta Pelješac i nastavka izgradnje autoceste do Dubrovnika, prijetnja koja se nadvila nad hrvatskim jugom. "Kosternirani smo, kao i brojni građani koji nas zovu, nakon što su izrečene ove tvrdnje budući da su lokalni dužnosnici stranaka 'kukuriku koalicije' zagovarali izlazak hrvatskog juga iz prometne izolacije", dodao je. "Pelješki most nije nerealan projekt već projekt koji se realizira. Nažalost zbog recesije u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, most se počeo financirati usporenim modelom. Do sada je potrošeno preko 200 milijuna kuna za izgradnju mosta Pelješac. Vidi se i na jednoj i na drugoj obali koliko je napravljeno. Pronađena je i nova financijska konstrukcija što pozdravljamo, a u ovoj je godini predviđeno 100 milijuna kuna za Pelješki most", naglasio je saborski zastupnik HDZ-a Matušić. Bilo bi dobro da oni ljudi koji govore o Pelješkom mostu i kako on ne treba, dođu automobilom do Dubrovnika i prođu kroz Neum gdje su neki dan bile kolone duge osam kilometara, rekao je Matušić, zapitavši kako će tek biti u trenutku kada Hrvatska stupi u šengenski reži ? Kada je autocesta u pitanju Matušić je naglasio da je 2003. tadašnja vladajuća koalicija iz planova izbrisala autocestu od Splita prema Dubrovniku, što je HDZ, kada je došao na vlast, vratio u planove. Župan dubrovako-neretvanske županije Nikola Dobroslavić poručio je čelnicima "kukuriku kolicije" ako već ne mogu pomoći, neka ne odmažu hrvatskom jugu, koji se nalazi u prometnoj izolaciji. U Dubrovnik se sada dolazi preko četiri carinske i četiri policijske kontrole, što je za sve naše građane katastrofa, posebice za turizam. Uvođenjem šengena situacija će biti još gora jer će granica na Neumu biti vanjska granica EU. I autocesta i Pelješki most su nam potrebni, a komentari protiv izgradnje mosta vrijeđaju građane i zdravi razum, naglasio je župan Dobroslavić .

ŠIBENIK - Odvjetnici zagrebačkog poduzetnika Tomislava Horvatinčića još uvijek nisu dobili službeni nalaz patologa koji je pregledao mrtva tijela talijanskog bračnog para koji je poginuo u naletu glisera zagrebačkog poduzetnika na njihovu jedrilicu prije šest dana u primoštenskom akvatoriju, izjavili su novinarima nakon današnjeg uvida u spis na Županijskom sudu u Šibeniku Horvatinčićevi odvjetnici Velimir Došen i Branko Baica. Policija je izuzela sve dokaze u slučaju no odvjetnički tim demantirao je navode kako su gotovi nalazi vještačenja auto pilota koji je oduzet iz Horvatinčićevog glisera nakon nesreće. Na prijedlog Državnog odvjetništva istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku odredio je poduzetniku pritvor od 30 dana zbog straha da će utjecati na svjedoke i daljnji tijek istrage. Baica i Došen danas su ponovili kako mu je pritvor određen na temelju dva kaznena djela koja se Horvatinčiću stavljaju na teret – uzrokovanje prometne nezgode sa smrtnim posljedicama i nepružanje pomoći unesrećenima. Na rješenje o pritvoru, kazali su odvjetnici, nitko se nije žalio, pa će Horvatinčić do isteka rješenja biti u šibenskom zatvoru.

SPLIT - Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je danas o rezultatima akcije pojačanog nadzora pomorskog prometa - „Sigurnost na moru 2011.“, koju je provela Lučka kapetanija Split u splitskom akvatoriju, i u kojoj je pregledano 125 plovila te zbog pomorskih prekršaja naplaćeno 67.200 kuna kazni. U akciji splitske Lučke kapetanije, provedenoj prošlog četvrtka i petka, 18. i 19. kolovoza, pregledom je obuhvaćeno 16 brodova, 10 jahti pod hrvatskom zastave, 16 jahti koje plove pod stranim zastavama, 27 stranih brodica i 56 brodica koji plove pod zastavom Republike Hrvatske. Ukupno je podneseno 27 prekršajnih naloga i 13 mandatnih kazni. Izrečene su i četiri opomene, a u postupku rješavanja su i tri optužna prijedloga. Tri broda zatečena su s većim brojem putnika, dok su nekoliko glisera i skutera kažnjena zbog vožnje nedopuštene brzine i vožnje blizu obale. Jedan vlasnik skutera kažnjen je jer skuter nije bio registriran, a drugi zbog neposjedovanja vinjete, navodi se u priopćenju Ministarstva. U akciji je, uz brod Lučke kapetanije „Pojišan“ sudjelovalo i pet brodica splitskih lučkih ispostava Trogira, Milne, Makarske, Jelse i Hvara. Uz redovite akcije nadzora, iduća koordinirana pojačana kontrola na moru provest će se u petak, 26. kolovoza, najavljuje Ministarstvo.

PULA - Istarska je policija kazneno prijavila bivšeg i sadašnjeg rektora Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Marčela Dujanića iz Rijeke i Roberta Matijašića iz Pule, te tri profesorice istog sveučilišta zbog krivotvorenja službenih isprava, zlouporabe položaja i nesavjesnog rada u službi. "Odjel gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave istarske je u suradnji s Županijskim državnim odvjetništvom provedenim istraživanjem utvrdio postojanje osnovane sumnje da je M.D. (69) iz Rijeke, počinio kazneno djelo krivotvorenja službene isprave. Naime, on je kao tadašnji rektor visokoobrazovne ustanove, u prosinca 2007. svojim potpisom ovjerio 43 diplome koje su sadržavale netočan podatak da su diplomanti završili program sveučilišnog dodiplomskog studija, iako su završili stručni dodiplomski studij", priopćila je danas Suzana Sokač iz Odnosa s javnošću PU Istarske. Policijskim istraživanjem utvrđeno je i da su profesorice pulskog Sveučilišta N.T. (61) iz Medulina, A.M. (67) iz Pule i E.P. (54) iz Rijeke, kao članice povjerenstva za izbor znanstvenog novaka u suradničkom zvanju asistenta, krajem 2007. i početkom 2008. godine predložile da se 31-godišnjakinja iz Pule primi na ovo mjesto, a iako su, tvrdi policija, znale da ne zadovoljava uvjete, jer nije završila sveučilišni već stručni dodiplomski studij. Suglasnost na ovaj prijedlog svojim potpisom dao je i tadašnji rektor Sveučilišta Jurja Dobrile, Marčelo Dujanić, koji je također znao da su podatci na diplomi neistiniti. Sadašnji rektor Robert Matijašić (54) iz Pule kazneno je prijavljen zbog nesavjesnog rada u službi jer, znajući za nepravilnosti, nije raskinuo ugovor između 31-godišnjakinje i Sveučilišta te je time omogućio neosnovano plaćanje njenog doktorata.

Policija sumnja da je sve poduzeto kako bi se 31-godišnja Puljanka zaposlila na Sveučilištu kao znanstveni novak, a potom i upisala na poslijediplomski studij na fakultetu u Zagrebu na teret pulskog Sveučilišta. Time je 31-godišnjakinja ostvarila pravo na povrat troškova doktorata u visini od 70-tak tisuća kuna, navode u PU istarskoj.

OSIJEK - Službenici osječko-baranjske Policijske uprave (PU) tragaju za dva muškarca mlađe dobi, za koje se osnovano sumnja da su u stanu u Osijeku uzgajali marihuanu, izvijestila je danas policija. Temeljem naloga osječkog Županijskog suda obavljena je pretraga stana i drugih prostorija u Vinogradskoj ulici u Osijeku, tijekom koje su pronađene 72 stabljike marihuane, visine od 88 do 150 centimetara. Stabljike su se nalazile u prostoriji koja je preuređena za improvizirani uzgoj marihuane uz pomoć lampi, ventilatora, mjerača temperature i vlage, reflektora te posuda s gnojivom. Policija traga za dva muškarca mlađe dobi koje se sumnjiči za kazneno djelo zlouporabe opojnih droga, izvijestila je PU osječko-baranjska.

ZAGREB - Tradicionalna Ljetna škola hrvatskog folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika održava se u Biogradu na moru do 28. kolovoza kada će se održati završni koncert svih polaznika. Polaznici Ljetne škole hrvatskoga folklora tijekom dvanaest dana upoznat će se s plesovima, pjesmama, nošnjama i glazbalima hrvatskoga panonskog područja, kojemu pripadaju Turopolje, Bilogora, Moslavina, Posavina, Slavonija, Baranja te s plesovima Hrvata u Mađarskoj, Vojvodini i Bosanskoj Posavini, priopćeno je danas iz Hrvatske matice iseljenika. Voditelj škole hrvatskoga folklora ugledni je etnolog i etnokoreolog Andrija Ivančan. Sviranje tradicijskih glazbala hrvatskog panonskog područja podučava Stjepan Večković, a tamburaškim orkestrom Škole ravna Dražen Šoić, te kao gost predavač maestro Siniša Leopold. Uz njih će tijekom škole predavati vrsni stručnjaci i istraživači hrvatskoga folklora. Polaznici ovogodišnje ljetne škole hrvatskoga folklora dolaze iz Austrije, Čilea, SAD-a, Njemačke, Mađarske, Slovačke, Srbije (Vojvodine) te iz cijele Hrvatske. Na kraju Ljetne škole hrvatskoga folklora održat će se završni koncert na kojem će svi polaznici, plesači i svirači, pokazati što su naučili i uvježbali tijekom dvanaest dana boravka u Biogradu.

VINKOVCI - Državljanin Belgije (55 godina) vozio je jutros 30 kilometara u suprotnom smjeru autocestom A3 osobni automobil mercedes, priopćila je vukovarsko-srijemska Policijska uprava. Da se Belgijac kreće suprotnim smjerom na A3, policiji je dojavljeno telefonom, a vozača je kod Štitara, sela nedaleko od Županje, u 6,15 sati zaustavio policijski presretač. Prekršajnom istragom utvrđeno je da se Belgijac vozilom u suprotnom smjeru kretao od čvorišta Slavonike prema odmorištu Rastovici, gdje mu je supruga zaboravila torbicu s osobnim dokumentima.

SPLIT - Katehetska ljetna škola za vjeroučitelje osnovnih škola održat će se u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu od 25. do 27. kolovoza, u organizaciji Nacionalnoga katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije (HBK), Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Agencije za odgoj i obrazovanje. Tema ovogodišnje škole je „U početku bijaše Riječ" (Iv 1,1) – Prema izvrsnoj komunikaciji u vjeronaučnoj nastavi". Program škole počinje u četvrtak, 25. kolovoza, molitvenim uvodom, a na otvaranju će biti splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju đakovačko-osječki pomoćni biskup Đuro Hranić. Održat će se i predavanja "U početku bijaše Riječ. Bog u ljudskoj riječi – različitost govora o Bogu u Bibliji" te „Uronjen u Božju Riječ. Duhovnost vjeroučitelja kao temelj ophođenja prema učeniku". U popodnevnom dijelu na programu su pedagoške radionice s temama bibliodrama, dramske igre i tehnike u nastavi vjeronauka, te glazba i ritam u nastavi vjeronauka. Drugoga dana programa predviđeno je predavanje s temom „'Riječ je više od svega što možemo razumjeti'. Suvremeni odnos prema riječi kao znak ophođenja prema drugome" te predavanje „Prema izvrsnoj komunikaciji u nastavi. Metodički pristup interpretaciji književno – umjetničkih tekstova", a dat će se i osvrt na 20 godina vjeronauka u školi.

ZADAR - Vatrogasno operativno središte Divulje oko 11,30 sati zaprimilo je dojavu o požaru na predjelu Dračevca, kod Poličnika, u Zadarskoj županiji, izvijestila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS). Gori trava, nisko raslinje i hrastova šuma na površini od oko 0,5 hektara u miniranom području. U gašenju sudjeluje javna vatrogasna postrojba (JVP) Zadar sa 12 vatrogasaca i četiri vatrogasnih vozila, a iz zraka požar gase kanader i air traktor.

HLEBINE - U sklopu Hlebinske škole u subotu će se, po najavi organizatora, održati sajam naivne umjetnosti "Pod kruškom", zamišljen kao svojevrsna svetkovina naive i sadržaja koji su s njom povezani. Riječ je, kako je u ime organizatora rekao povjesničar umjetnosti Marijan Špoljarić, o cjelodnevnom susretu te izložbi umjetnika naive uz prigodne programe kojima će se evocirati život Hlebina tridesetih godina prošlog stoljeća. Program, koji je ime dobio po Generalićevoj slici, ne promišlja se kao puka prigodna manifestacija nego kao animiranje lokalnoga stanovništva da se sačuva ostatak duhovne baštine te kao uputa za nove modele održivog razvoja sela, ali i kao korak u ambicioznom projektu stvaranja galerijsko-turističkog centra, dodao je Špoljar. Kako bi pojačala neke kulturno-turističke aktivnosti u Hlebinama, središtu naivne umjetnosti, agencija "Pastorala" osmislila je Hlebinsku školu, projekt u sklopu kojega se tijekom cijele godine na različitim mjestima u Hlebinama oržavaju umjetnički susreti, radionice, likovne kolonije, sajam naive i tečajevi naivnoga slikarstva.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙