FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO odgovara na optužbe iz Rima

Autor: mtau
BRUXELLES, 5. kolovoza 2011. (Hina/AFP) - Sjevernoatlantski savez u petak je odgovorio na optužbe iz Italije da nije pritekao u pomoć jednom brodu s izbjeglicama iz Libije, rekavši da ga je Italija izvjestila da će sama riješiti taj slučaj.

NATO je priopćio da je bio informiran o zahtjevu za pomoć s jednog broda, ali da su mu talijanske vlasti kazale da su odgovorile šaljući tri broda i jedan helikopter.

"Oni su nam rekli da će se oni time pozabaviti", rekla je Carmen Romero, glasnogovornica organizacije.

Dodala je da NATO-u i dalje pristižu informacije vezane uz taj incident te da organizacija "usko surađuje s talijanskom vladom kako bi se stvari razjasnile".

Talijanski izvori kazali su u četvrtak da je od jednog broda iz sastava NATO-a koji se nalazio 50 kilometara od plovila iz Libije tražena pomoć ali uzalud.

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini zatražio je da NATO provede "službenu istragu o tome da navodno nije htio pomoći brodu s migrantima koji su bježali iz Libije".

Brod dug dvadeset metara u kojem je bilo više od 350 izbjeglica stigao je u četvrtak na Lampedusu. Deseci putnika, bez hrane i vode, umrli su tijekom putovanja i njihova su tijela bačena u more, kazali su izbjeglice i liječnici iz jedne nevladine organizacije. Jedna je Marokanka kazala da je čak bilo stotinjak mrtvih.

Italija je u petak zatražila od međunarodne zajednice a posebno od NATO-a da se jače angažiraju kako bi se spasilo migrante koji bježe iz Libije.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙