FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 18. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

WELLINGTON

Otočić Aitutaki u južnom Pacifiku duboko je šokiran prvom pljačkom banke na svojem teritoriju, kojom su nestale dugogodišnje ušteđevine njegovih stanovnika, priopćile su u četvrtak vlasti. Lopov ili više njih prošloga su tjedna pod okriljem noći došli u lokalnu poslovnicu banke Cookova Otočja i ukrali 200.000 novozelandskih dolara (oko 116.000 eura), što je gotovo sva ušteđevina oko 2.000 stanovnika Aitutakija, kazao je John Baxter, gradonačelnik tog otoka, jednog od petnaest njih koji pripadaju Cookovu Otočju. Policijski tim poslan je na mjesto događaja iz Rarotonge, prijestolnice Cookova Otočja, kako bi proveo istragu. "Mi smo zajednica od 2.000 ljudi. Svi se znaju međusobno, manje ili više", kazao je Baxter, zbog čega on izražava sumnju da je to djelo nekog lokalnog momka ili više njih. Policija istražuje mogućnost da su lopovi stigli brodom, dodao je gradonačelnik.

STOCKHOLM

Švedska prestolonasljednica princeza Victoria (34) i njezin suprug Daniel Westling očekuju svoje prvo dijete, objavila je u srijedu glasnogovornica švedske kraljevske kuće. Po riječima glasnogovornice, princeza Victoria bi trebala roditi u ožujku sljedeće godine. "Cijela kraljevska obitelj presretna je", rekla je Annika Sonnenberg. Victoria, kći kralja Carla Gustafa XVI. i princeze Silvije, udala se za svog privatnog fitnes instruktora Daniela Westilnga (37) u lipnju prošle godine.

PARIZ

Broj stanovnika na planetu premašit će do kraja ove godine granicu od sedam milijarda, objavio je u četvrtak Francuski institut za demografske studije (INED). Granica od šest milijarda stanovnika premašena je 1999. godine, navodi INED. Bilo je potrebno 12 godina da se broj Zemljana popne na sedam milijarda, a do sljedeće granice od osam milijarda bit će potrebno 14 godina jer se stopa rasta stanovnika u svijetu usporava, procjenjuje institut. Nakon toga bi se broj svjetske populacije trebao stabilizirati na između devet i deset milijarda sve do kraja stoljeća. Rast populacije na svijetu smanjit će u ovoj godini na 1,1 posto, dok je prije 50 godina, primjerice, iznosio dva posto. To se događa zbog smanjenog fertiliteta diljem svijeta. Danas broj djece po ženi iznosi u prosjeku 2,5, a prije pola stoljeća bio je pet. Međutim, razlike u svijetu ogromne su, od Nigera gdje žena u prosjeku rađa sedmero djece, do Tajvana gdje je taj prosjek 0,9.

SARAJEVO

Policija u Bihaću u sjevernoj Bosni uhitila je pomoćnika ministra za boračka pitanja u vladi Unsko-sanske županije Senada Felića nakon što je otkrila kako je on u obiteljskoj kući uzgajao marihuanu, piše u četvrtak sarajevski tisak. Uhićeni županijski dužnosnik pred policijom se pak branio konstatacijom kako je drogu uzgajao "za kućnu uporabu", navodi "Dnevni avaz". Felić, koji je i ratni vojni invalid, nije bio dostupan za komentar, a iz bihaćke policije nisu izravno potvrdili identitet no jesu to da su 50-godišnjaku iz Bihaća policajci prošlog tjedna pretražili kuću i pomoćne objekte pronašavši pri tom tri plastične posude sa sedam stabljika cannabisa. "Pedesetogodišnjak je lišen slobode, a nad njim je provedena policijska obrada te je podneseno izvješće zbog sumnje da je počinio kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga", objavila je policija.

KABUL

Neil Armstrong, prvi čovjek koji je stupio nogom na Mjesec, posjetio je ovoga tjedna uz još dvojicu kolega Afganistan kako bi dao moralnu potporu afganistanskim zračnim snagama. Osamdesetjednogodišnji Amerikanac koji je postao globalnom senzacijom 1969. kada je postao prvi čovjek koji je kročio na Mjesec, sastao se s afganistanskih časnicima u kampu Eggers u Kabulu, stožeru NATO-ove misije za obuku u Afganistanu. "Strast je važna u svakom poslu", rekao je Armstrong maloj skupini časnika zračnih snaga, po priopćenju NATO-a. "Ohrabrujujuće je vidjeti ovu malu skupinu entuzijasta", kazao je. Poznate osobe često obilaze američke snage kako bi im dale potporu, ali ovakvi susreti s Afganistancima su rijetki. Uz Armstronga su bili i Jim Lovell (83) koji je zapovijedao i spasio ekipu misije Apolla 13, 1970. Let Apolla 13 koji se trebao spustiti na Mjesec je zbog eksplozije servisnog modula gotovo završio havarijom ali se posada ipak uspješno vratila na Zemlju. Drugi Armstrongov kolega u Afganistanu bio je Gene Cernan (77), posljednji čovjek koji je kročio na Mjesec.

PARIZ

Francuska filmska zvijezda Gerard Depardieu (62) nije izdržao do zahoda i pomokrio se usred zrakoplova na letu iz Pariza u Dublin, doznaje se u srijedu od zrakoplovne tvrtke kojom je letio, CityJeta, podružnice Air France-KLM-a. "Samo potvrđujem informaciju da se on (Gerard Depardieu) doista pomokrio u zrakoplovu", izvan nužnika, rekla je glasnogovornica Air Francea. Kako navodi privatna radijska postaja Europe 1, koja je objavila informaciju, glumac se pomokrio pred putnicima dok je zrakoplov polijetao i pošto mu je domaćica rekla da mora pričekati kraj polijetanja kako bi mogao koristiti WC. "Moram na zahod, hitno je", povikao je glumac dižući se, dok su ostali putnici ostali vezani na svojim sjedalima, rekla je putnica za radio. Domaćica zrakoplova ga je zamolila da pričeka desetak minuta, ali je on odvratio da ne može čekati i "pomokrio se na pod", dodala je putnica. "Vidjelo se da je 'pod gasom', domaćica se zaprepastila", kazala je. Glasnogovornica Air Francea-KLM-a nije rekla hoće li ga tvrtka prekršajno goniti.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙