FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanski izvoz ponovno pao u srpnju

Autor: mpuk
TOKIO, 18. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Japanski izvoz pao je u srpnju peti mjesec zaredom budući da se zemlja bori s jakim jenom i posljedicama potresa i tsunamija koji su je pogodili u ožujku.

Izvoz je pao 3,3 posto u odnosu na godinu ranije, na 5.780 milijardi jena (75,6 milijarde dolara), objavila je u četvrtak vlada.

Izvoz je inače ključni pokretač trećeg po veličini svjetskog gospodarstava i zemlja se nada da će joj inozemna potražnja pomoći da se oporavi od katastrofe koja ju je pogodila 11. ožujka.

Podaci objavljeni ovaj tjedan pokazali su da se japansko gospodarstvo još uvijek bori s recesijom, zabilježivši pad aktivnosti u razdoblju od travnja do kraja lipnja treće tromjesečje zaredom.

Potres i tsunami oštetili su ili uništili tvornice na sjeveroistoku Japana, što je dovelo do ozbiljne nestašica dijelova za proizvođače u automobilskoj i elektroničkoj industriji. Iako zemlja bilježi napredak u obnovi proizvodnje, sada se suočava i s prijetnjom jačeg jena.

Japanska valuta približila se nedavno rekordnim razinama prema dolaru, što teško pogađa japanske izvoznike jer smanjuje vrijednost njihovih inozemnih prihoda i poskupljuje japansku robu u inozemstvu.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙