FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osjetno smanjen višak u japanskoj tekućoj bilanci plaćanja

Autor: gple
TOKIO, 8. kolovoza 2011. (Hina/AFP) - Višak u japanskoj tekućoj bilanci plaćanja smanjio se u lipnju više nego što se očekivalo zbog nastavljenog pada izvoza koji ipak pokazuje prve znakove oporavka od katastofalnih posljedica potresa i tsunamija.

Višak je u lipnju iznosio 526,9 milijardi jena, što je 50,2 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazali su najnoviji podaci.

Pritom je pad izvoza ipak usporio, nagovijestivši oporavak u tom sektoru. Tako je izvoz u lipnju na godišnjoj razini pao 1,1 posto, nakon što se u svibnju smanjio za čak 9,8 posto.

Iako najnoviji podaci ukazuju na oporavak gospodarstva od potresa i tsunamija, analitičari upozoravaju da su srednjoročne i dugoročne prognoze i dalje prilično sumorne.

Budući da razvijena gospodarstva poput europskih i onog američkog i dalje pritišću razni problemi, potražnja s tih ključnih tržišta vjerojatno će usporiti, ističu analitičari.

"Slabljenje globalne potražnje glavna je prijetnja za japanski izvoz", tumači Masamichi Adachi iz tokijskog ogranka JP Morgan Securitiesa.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙