FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjednica slovenskog parlamenta idući tjedan

Autor: lfia
LJUBLJANA, 17. kolovoza 2011.(Hina) - Slovenski parlament idućeg će se tjedna na izvanrednom zasjedanju upoznati s razlozima ostavke ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal, prekidajući tako dugogodišnju tradiciju parlamentarne stanke koja svake godine traje sve do početka rujna.

Kresal je prošli tjedan dala bezuvjetnu ostavku na svoj položaj, o čemu se po proceduri mora upoznati parlament.

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor u srijedu je službeno obavijestio predsjednika parlamenta Pavla Gantara da je ministrica dala ostavku. Sada se najkasnije u roku sedam dana o tome na sjednici moraju upoznati i zastupnici, iako se o samoj ostavci neće izjašnjavati.

Izvanredna parlamentarna sjednica usred ljeta bit će prilika za Pahora, čija je vlada već ranije ostala bez većine u parlamentu, da pojasni kako namjerava riješiti sve izrazitiju političku krizu u državi.

Nakon što su iz njegove koalicije istupile Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i liberalna stranka Zares, a ostavku u vladi dala ministrica Kresal koja je predsjednica koalicijske Liberalno demokratske stranke (LDS), Pahora čeka teška zadaća da dokaže da je njegova vlada još izvršno sposobna.

Predsjednik vlade treba naći kandidate za četiri ministarska mjesta, a nakon toga za njihovu potvrdu osigurati natpolovičnu većinu u parlamentu, u kojemu od 90 kontrolira samo 33 zastupnička glasa.

Uz to, oslabljena vladajuća koalicija treba riješiti i pitanje izbora novog predsjednika parlamenta, jer je Gantar kao član stranke Zares unatoč Pahorovu protivljenju podnio bezuvjetnu ostavku koja postaje pravomoćna 1. rujna.

Oporba desnog centra pak i dalje tvrdi da bi za Sloveniju najbolje rješenje u sadašnjoj krizi bili prijevremeni izbori još prije kraja ove godine, na što Pahor ne želi pristati.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙