FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 16. kolovoza 2011. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

BERLIN

Jedanaestogodišnjak iz Njemačke nazvao je policiju i požalio se da ga majka tjera da radi kućne poslove. Dječak koji živi u Aachenu na sjeveru Njemačke nazvao je u ponedjeljak policiju i požalio se da ga majka zlostavlja jer mora "raditi od jutra do mraka", priopćila je mjesna policija. "Moram raditi po cijeli dan. Nemam nimalo slobodna vremena", požalio se. Majka čije ime nije objavljeno, rekla je poslije policiji da joj sin nerado pomaže u kućnim poslovima tijekom školskog raspusta i već joj je nekoliko puta zaprijetio da će pozvati policiju jer više ne može trpjeti tu "robiju". Majka kaže da je dječak nazvao 110, hitan broj njemačke policije, pošto mu je rekla da pokupi papire. "Po čitave dane se igra a kada ga upitam što je napravio, buni se zbog 'robijanja'", rekla je policija, prenoseći majčine izjave.

NEW YORK

Coco Chanel, slavna francuska modna kreatorica, špijunirala je za nacistički režim u Drugom svjetskom ratu, tvrdi knjiga koja u utorak izlazi u Sjedinjenim Državama. Američki novinar koji živi u Francuskoj Hal Vaughan, autor ove nove biografije, ističe da se u pisanju knjige oslanjao na brojne francuske, engleske, njemačke i američke arhivske spise. U biografiji "U postelji s neprijateljem, tajni rat Coco Chanel", Vaughan piše da je Coco 1940., kada je imala 57 godina, vrbovao Abwehr, obavještajna služba njemačkog glavnog vojnog stožera. Tada je postala agentica F-7124, s kodnim imenom Westminster, po imenu njezina bivšeg ljubavnika i prijatelja, vojvode od Westminstera. Abwehr je u kolovozu 1941. šalje na zadatak u Španjolsku s još jednim agentom, barunom Louisom de Vaufrelandom, koji je zadužen za vrbovanje novih agenata. Coco se nadala, piše u knjizi, da će nacističke vlasti zauzvrat osloboditi njezina nećaka Andrea iz logora.

NEW YORK

Terapija glazbom mogla bi pomoći u smanjenju napetosti i poboljšanju raspoloženja u ljudi oboljelih od raka, iako nije jasno koji tretman - slušanje već snimljenih CD-ova tijekom posjeta bolnici ili seanse s glazbenim terapeutom - više pomažu. Analiza tridesetak do sada poduzetih studija, koje je objavila američka Cochrane Library, pratila je učinke terapije glazbom ili slušanja glazbe u skoro 2.000 pacijenata oboljelih od raka. U usporedbi s pacijentima koji su dobili terapiju uobičajenu u liječenju raka, kombinirani podaci iz više studija pokazali su da je kod pacijenata koji su imali i terapiju glazbom zabilježena manja tjeskoba i bol, te da su bili boljeg raspoloženja. Dodatno, i otkucaji srca kod tih pacijenata bili su u prosjeku nešto niži nego kod ostalih.

PARIZ

Petnaest minuta vježbanja dnevno može produljiti očekivanu životnu dob za tri godine dok ga gledanje televizije šest sati dnevno može skratiti za pet godina, pokazale su dvije nove studije objavljene u utorak. Upozorenja o rizicima sjedilačkog načina života nisu nova, ali dvije najnovije studije, provedene na Tajvanu i u Australiji i objavljene u dva britanska medicinska časopisa, Lancet i British Journal of Sports Medicine, točno preciziraju rizike. Na Tajvanu, 400.000 dobrovoljaca koji su bili podijeljeni u pet kategorija - oni koji uopće ne vježbaju, malo vježbaju, srednje su aktivni, aktivni i vrlo aktivni - bili su predmet promatranja od 1996. do 2008. Timovi nacionalnog Instituta za medicinska istraživanja s Tajvana i tajvanskog Nacionalnog sveučilišta za sport usporedili su osobe koje su vježbale s onima koje su se tog zdravog hobija u potpunosti suzdržavale. Rezultati: oni koji su vježbali 15 minuta dnevno smanjili su rizik opće smrtnosti za 14 posto, a rizik od raka za 10 posto.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙