FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u fokusu ulagačke prilike i svjetske burze

Autor: neba
ZAGREB, 16. kolovoza 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas je moguć nastavak potrage investitora za povoljnim ulagačkim prilikama, no pažljivo će se pratiti i vijesti sa svjetskih burzi, gdje su u fokusu slab rast njemačkog gospodarstva i sastanak ćelnika Njemačke i Francuske o dužničkoj krizi.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 4 očekuje danas porast Crobexa, a 4 stagnaciju.

Crobex indeks završio je prošli tjedan na 2.036 bodova, pretrpjevši pad od 4,47 posto, dok je Crobex10 potonuo 4,11 posto, na 1.099 bodova.

U prvom dijelu tjedna oba indeksa potonula su na najniže razine od sredine prosinca lani, pri čemu je Crobex dotaknuo 1.981, a Crobex10 1.071 bod.

U petak su, međutim indeksi ojačali više do dva posto, jer su investitori tražili prilike za povoljne kupnje nakon vala oštrih rasprodaja.

Redovni promet dionicama dosegnuo je prošloga tjedna 278,84 milijuna kuna, što je oko 250 milijuna više nego tjedan dana ranije.

„Na domaćem tržištu mogla bi se nastaviti potraga investitora za povoljnim ulagačkim prilikama, nakon oštrih negativnih cjenovnih korekcija. Stoga danas očekujem rast indeksa, uz i nadalje veći obujam trgovanja“, ističe Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisen Consultingu.

Kako dodaje, domaće tržište nije odradilo jučerašnji pozitivan dan na svjetskim burzama, stoga bi i to moglo dati poticaj investitorima.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, treći dan zaredom, jer su ulagači Googleovu ponudu za preuzimanje Motorole i niz drugih akvizicija protumačili kao signal za povratak na tržište, nakon nedavne rasprodaje dionica. Dow Jones indeks ojačao je 1,90 posto, a S&P 500 2,18 posto.

Rast cijena dionica treći dan zaredom, što nije zabilježeno već šest tjedana, ponajviše se zahvaljuje Googleovoj ponudi 12,5 milijardi dolara za kupnju Motorola Mobilitya.

„S druge pak strane, na europskim su burzama jutros indeksi u minusu, jer je ulagače razočarao slab gospodarski rast Njemačke u drugom tromjesečju, a slično se očekuje i za BDP eurozone“, napominje Franin.

Njemački statistički ured objavio je da je u drugom ovogodišnjem tromjesečju njemački bruto domaći proizvod (BDP) porastao svega 0,1 posto u odnosu na prethodni kvartal, što je znatno usporavanje, s obzirom da je u prvom tromjesečju porastao 1,3 posto.

To je i znatno slabiji podatak od očekivanja analitičara od 0,5 posto, a ujedno i najmanji rast njemačkog gospodarstva od prvog kvartala 2009. godine. Tijekom dana očekuju se i podaci o BDP-u eurozone.

Na svjetskim burzama vlada oprez i zbog današnjeg sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja, od kojeg se očekuju nove naznake rješavanja dužničke krize u eurozoni.

Od rezultata tog sastanka znatno ovisi sudbina tečaja eura i cijena dionica na europskim burzama idućih dana.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙