FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Temeljni kamen za crkvu u Podhumu na Grobinštini

Autor: dsil
RIJEKA, 14. kolovoza 2011. (Hina) - Temeljni kamen za gradnju crkve svetog Maksimilijana Kolbea položen je danas u selu Podhum na Grobinštini, a svetu misu i svečanost polaganja kamena predvodio je riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić.

Nadbiskup Devčić u propovijedi je govorio o vrijednosti žrtve Maksimilijana Kolbea koji je svoj život ponudio za život drugog čovjeka. Naime, poljski franjevac Kolbe bio je zatočen u nacističkom koncentracijskom logoru Auschwitz kao katolički svećenik. Nakon bijega jednog logoraša u srpnju 1941. godine nacisti su odlučili ubiti desetoricu drugih logoraša izgladnjivanjem u bunkeru. Jedan od odabranih bio je otac troje djece Fran Gajownieczek, pa je Kolbe predložio nacistima da zamjeni tog čovjeka. Oni su to prihvatilim, a Kolbea su nacisti na kraju ubili injekcijom karbolne kiseline 14. kolovoza 1941. godine. Papa Ivan Pavao II. proglasio je Maksimilijana Kolbea svetim 10. listopada 1982. Spomendan mu je 14. kolovoza.

Nadbiskup Devčić povezao je taj nacistički zločin sa stradanjem hrvatskoga civilnog stanovništa 1942. u selu Podhum u Grobinšćini u Drugom svjetskom ratu. Tu su 12. srpnja 1942. godine talijanski fašisti streljali 91 mještanina, oko 800 civila - žene, djecu i starace odveli u internaciju u talijanske koncentracijske logore, a selo opljačkali i zapalili kuće. Mons. Decčić istaknuo je važnost podsjećanja na te nevine žrtve.

Uz temeljni kamen na mjesto budućeg oltara položen je i 91 kamen s mjesta streljanja stanovnika Podhuma.

Ideja o gradnji crkve u Podhumu postoji od početka 20. stoljeća, a 90-tih godina se počeo pokretati projekt izgradnje crkve te je pronađena lokacija u selu. Do sad je uloženo oko pola milijuna kuna u sređivanje zemljišta, građevinske projekte i dozvole. Sva financijska sredstva za gradnju crkve još nisu namaknuta, a potrebni novci će se priupljati tijekom gradnje.

(Hina) xdsil ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙