FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježavanje Međunarodnog dana mladih

Autor: tkol
ZAGREB, 12. kolovoza 2011. (Hina) - Mreža mladih Hrvatske, krovna organizacija mladih u Hrvatskoj u suradnji s Ministarstvom obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti danas se nizom aktivnosti na Cvjetnom trgu i dodjelom Nagrade za mlade "Uključi se" pridružila obilježavanju Međunarodnog dana mladih.

Poruka ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana mladih glasi "Želiš li biti mlad?", a njome se želi upozoriti na položaj u kojem se mladi nalaze danas.

Čestitajući mladima njihov dan državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Stjepan Adanić rekao je kako vlada podržava sve aktivnosti mladih. Temeljem izvješća koje je Vlada nedavno prihvatila za 2009./2010. godinu, za sve aktivnosti za mlade - zdravstvenu zaštitu, slobodno vrijeme, školovanje, financiranje udruga i info centara za mlade klubova mladih i slično, izdvojena je 1,1 milijarda kuna. Od 2006. godine do sada Vlada je za programe za mlade utrošila preko 4 milijarde kuna i na to smo ponosni, poručio je Adanić. Podsjetio je i kako je napravljena Nacionalna strategija za mlade od 2009. do 2013. koja predviđa brojne aktivnosti za pomoć mladima.

U Hrvatskoj je oko 900 tisuća mladih i oni su jedna od najugroženijih skupina u svim sferama društvenog i političkog života, ocijenila je predsjednica Mreže mladih Hrvatske Katarina Pavić dodajući kako je nezaposleno gotovo 40 posto mladih u dobi od 15 do 24 godine. Od svih zemalja EU, samo Španjolska ima nešto viši broj nezaposlenih među mladima, kazala je.

U školskoj godini 2009./2010. oko 60 posto studenata plaća školarinu u odnosu na, primjerice, 12 posto ukupne studentske populacije u školskoj godini 1993./1994.

Pavić je upozorila i na "dramatično reduciranje prakse besplatnog visokog obrazovanja" dodajući kako Hrvatska po studentu izdvaja 3.200 eura, Slovenija 6.500 eura, Austrija 10.500 eura, a skandinavske zemlje čak 20 tisuća eura.

Mreža mladih Hrvatske pozvala je sve političke stranke i sve donositelje odluka da prestanu marginalizirati probleme s kojima se suočavaju mladi u Hrvatskoj.

"Ne želimo prazna obećanja u predizborno vrijeme. Zahtijevamo temeljite promjene u pristupu rješavanja gorućih pitanja mladih te pravu i snažnu političku volju da se na njih odgovori na primjeren i održiv način", poručili su mladi u Hrvatskoj u povodu Međunarodnog dana mladih.

Za poseban doprinos ostvarivanju pozitivnih društvenih promjena te izniman angažman u području djelovanja mladih Nagrada za mlade "Uključi se!" danas je u Novinarskom domu uručena Ani Milovan i udruzi Mala filozofija.

Ana Milovan, kako se navodi u obrazloženju nagrade, kao mlada angažirana osoba ostvarila je značajna postignuća već prije navršene 18. godine. Posebno zapaženo je njezino sudjelovanje u oblicima neformalne edukacije za mlade te njezin rad s medijima putem kojih je potaknula razgovore o društvenim pitanjima kao što su uključivanje mladih u procese donošenje odluka, nasilje u školama, politike za mlade, mobilnosti mladih, seksualnom obrazovanju u školama i slično.

Kod udruge Mala filozofija, kako se navodi u obrazloženju, ističe se njezin predan volonterski angažman i nastojanje da kod djece potiče razvoj kritičkoga, kreativnog i skrbnog mišljenja. Mala filozofija ulaže u razvoj kreativnog mišljenja, izražavanje vlastita mišljenja te tako njeguju kulturu dijaloga, međusobno razumijevanje i toleranciju.

(Hina) xkt yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙