FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Logoraši obilježavaju Dan sjećanja na zatočene i nestale

Autor: ivuc
OSIJEK, 12. kolovoza 2011.(Hina) - Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) ove će godine u Vukovaru i Nemetinu obilježiti 14. kolovoza, Dan sjećanja na zatočene i nestale tijekom Domovinskog rata, izvijestili su danas u Osijeku predstavnici tog društva.

Predsjednik osječko-baranjske podružnice tog društva Damir Buljević rekao je na konferenciji za novinare kako će obilježavanje početi 14. kolovoza skupom i svečanom akademijom u Hrvatskome domu u Vukovaru, a nastavit će se posvetom spomen-obilježja kod osječkoga prigradskog naselja Nemetina, na mjestu gdje je na taj dan 1992. godine provedena najveća razmjena zatočenika u Domovinskom ratu.

Tada je iz srbijanskih logora, na privremeno okupiranim hrvatskim područjima i u Srbiji oslobođeno 714 zatočenika, hrvatskih branitelja, policajaca i civila, a HDLSKL je odlučio taj dan trajno obilježavati kao dan sjećanja na sve zatočene i ubijene u logorima, rekao je Buljević.

Podsjetio je kako je na mjestu razmjene, u blizini Nemetina, prije tri godine izgrađeno spomen-obilježje koje će sada biti i posvećeno te da je na poticaj tog društva Hrvatski sabor donio odluku o obilježavanju 14. kolovoza kao Dana sjećanja na zatočene i nestale.

Dodao je kako će se taj dan obilježiti u Osijeku predstavljanjem knjige Marijana Gubine "260 dana" o stradavanju zatočenika u srbijanskim logorima te izložbom ratnih fotografija.

Buljević je napomenuo da to društvo danas ima oko 5000 članova te da je, radi zaštite interesa svojeg članstva, prije nekoliko mjeseci počelo podnositi kaznene prijave protiv svojih mučitelja u logorima Državnom odvjetništvu RH, ali ima malo povratnih informacija o pokrenutim istragama.

(Hina) xivuc ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙