FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reorganizacija poljskih vojnih snaga

Autor: mhaj
VARŠAVA , 4. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Poljska je u četvrtak najavila otpuštanje više od deset visokih vojnih dužnosnika, pripadnika vojnih zračnih snaga i dužnosnika ministarstva obrane u sklopu reorganizacije vojnih snaga nakon 'oštrih' izvješća o prošlogodišnjoj zrakoplovnoj nesreći u kojoj je poginuo tadašnji predsjednik države Lech Kaczynski i još 95 visokih poljskih dužnosnika.

U izvješću objavljenom prošli petak stoji da je posada državnog VIP zrakoplova, kojim je uz predsjednika Kaczynskog putovalo još 95 visokih državnih dužnosnika bila loše obučena te da se nije pridržavala sigurnosnih pravila. Zrakoplov se srušio na području Rusije 10. travnja 2010. Svi putnici i članovi posade poginuli su. Nakon objavljenog izvješća poljski ministar obrane Bogdan Klich podnio je ostavku.

"Naša vlada iznimno je odlučna u namjeri da napravi brze, no istodobno i bolne rezove, u skladu s preporukama iz izvješća", izjavio je na konferenciji za novinare održanoj zajedno sa Klichevim nasljednikom Tomaszom Siemoniakom, poljski premijer Donald Tusk.

Siemoniak je izvijestio da su trojica generala poljskog zrakoplovstva i još deset visokih vojnih dužnosnika i dužnosnika ministarstva obrane izgubili dosadašnje poslove, nakon istrage provedene poslije nesreće. "Riječ je o našim prvim potezima, a daljnje odluke, čiji je cilj ponovno izgraditi povjerenje, tek će uslijediti. To će biti teško, no vjerujem da su poljskoj vojsci ovakve promjene potrebne", izjavio je Tusk.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙