FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dokumentarni film o Izraelcu u školi u Mostaru

Autor: nbar
ZAGREB, 3. kolovoza 2011. (Hina) - Dokumentarni film "Mostar Round-Trip" izraelskog redatelja Davida Fishera, predstavljen na nedavnom Jeruzalemskom filmskom festivalu, kompleksna je priča koja prati kako je redateljev sin pohađao školu u Mostaru, piše izraelski list Jerusalem Post.

"Ako mladi mogu razgovarati jedni s drugima u toj školi, onda postoji nada", kazao je David Fisher za Jerusalem Post.

Film je priča o Fisherovom sinu Yuvalu koji je sa 16 godina odlučio školovati se u inozemstvu te izabrao gimnaziju "United World College" u Mostaru, koji je do nedavno bio u središtu bošnjačko-hrvatskog sukoba. Fisher u filmu proučava sam grad Mostar, veze između učenika škole (gdje izraelski Židovi i Arapi uče zajedno s Bošnjacima), a bavi se i odnosom između oca i sina.

Fisher nije bio oduševljen kada mu je sin rekao da se želi školovati u inozemstvu, a sam priznaje da je "Bosnu doživljavao kao što stranci doživljavaju Izrael".

Fisher je na kraju pristao na sinovljev izbor, te otišao u Mostar da posjeti novi svijet svoga sina, a tako je nastao i dokumentarni film.

Osim Yuvala, školu je u to doba (2008.-2009. godina) pohađala i Izraelka Niva, te izraelski Arap Salam, s kojim je Yuval dijelio sobu.

Film se trenutačno prikazuje u izraelskim kinematografima a krajem mjeseca bit će prikazan i na izraelskoj televiziji.

(Hina) xnab yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙