FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mubarak odbacio optužbe

Autor: nbar
KAIRO, 3. kolovoza 2011. (Hina/Reuters) - Tužitelji na suđenju svrgnutom egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku u srijedu su ga u Kairu otpužili da je sudjelovao u ubojstvu prosvjednika te da je izdao dozvolu za uporabu bojevog streljiva, a on je sve optužbe odbacio.

Tužiteljstvo je kazalo da je Mubarak "kanio ubiti određen broj prosvjednika koji su održavali mirne demonstracije". Bivšeg su predsjednika optužili i da je bivšem ministru unutarnjih poslova Habibu al-Adliju dao dozvolu za korištenje bojevog streljiva protiv prosvjednika.

Tužiteljstvo je Mubaraku stavilo na teret i nekoliko slučajeva korupcije i trošenja javnog novca.

"U potpunosti odbacujem sve ove optužbe", rekao je Mubarak koji se sudu obratio s ležaja smještenog u kavezu u sudnici.

Mubarakova dva sina, Gamal i Alaa, kojima se također sudi, također su odbacili optužbe držeći u rukama muslimansku svetu knjigu Kuran.

Odvjetnik koji zastupa obitelji ubijenih tijekom ustanka u Egiptu, kazao je da je Mubarak al-Adliju naredio ubojstva demonstranata te zbog toga zatražio smrtnu kaznu za bivšeg ministra unutarnjih poslova.

Drugi odvjetnik zatražio da je da se Mubaraka iz bolnice u ljetovalištu Šarm el-Šeik trajno prebaci u zatvor Torah u Kairu.

Prosvjedima u trajanju 18 dana Hosni Mubarak (83) je svrgnut u veljači s vlasti koju je obnašao gotovo 30 godina.

Suđenje bivšem egipatskom predsjedniku, kojem se, između ostaloga sudi za ubojstvo više od 800 prosvjednika, počelo je u srijedu ujutro uz jake mjere sigurnosti.

Izraelski vojni radio objavio je izjavu izraelskog zastupnika Benjamina Ben-Eliezera da je Mubaraku prije nekoliko mjeseci ponudio azil u Izraelu, ali ga je bivši egipatski predsjednik odbio jer je "domoljub".

(Hina) xnab yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙