FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslava Oluje u Kninu

Autor: ntod
KNIN, 2. kolovoza 2011. (Hina) - Tijekom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 16. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ u Kninu će se na gradskom stadionu HNK "Dinara"“ postrojiti šesnaest postroja u kojima će sudjelovati preko 1200 pripadnika Oružanih snaga RH (OS RH), udruga branitelja i pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova, najavljeno je danas na konferencija za novinare koju su u Kninu održali visoki časnici MORH-a te kninska gradonačelnice Josipa Rimac.

U petak, 5. kolovoza, prvi put na jednom mjestu bit će izložen najveći broj borbeno-oklopnih vozila, navodi se u priopćenju MORH-a s konferencije za novinare.

Tada će prvi put, u sklopu postroja, javnosti biti predstavljen i postroj EU borbenih skupina u kojima sudjeluju i hrvatski vojnici.

„U sklopu postroja EU borbene skupine bit će izložena i borbena oklopna vozila Patria, vozila HMMV, koji su već u uporabi u misiji ISAF u Afganistanu, vozila veze, vojne policije i NBKO“, najavio je kontraadmiral Zdenko Simičić, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH.

Zapovjednik Gardijske motorizirane brigade HKoV-a brigadni general Mladen Fuzul podsjetio je na dosadašnji angažman hrvatskih Oružanih snaga u EU, rekavši kako su u prvoj polovici ove godine sudjelovali u okviru nordijske borbene skupine, te da je planirano njihovo sudjelovanje u EU borbenoj skupini i u drugoj polovici 2012., u kojoj će vodeća nacija biti Njemačka. Istaknuo je kako je ove godine planirana borbena obuka koja je prvenstveno usmjerena na operacije stabilnosti i potpore.

„Angažman pripadnika OS RH u sklopu EU Borbenih skupina doprinos je koji dajemo europskoj sigurnosnoj i obrambenoj politici, posebice u trenutku kada očekujemo uskoro punopravno članstvo u EU“, rekao je general Fuzul, dodavši kako su postroji pripadnika OSRH prvenstveno usmjereni na prikaz naših pripadnika u međunarodnim vojnim operacijama.

Napomenuo je također kako je izrazito ponosan na postroje hrvatskih branitelja i snaga MUP-a koji su dali najveći obol našoj pobjedi u Domovinskom ratu.

Kninska gradonačelnica Josipa Rimac predstavila je program obilježavanja obljetnice koji je u Gradu Kninu započeo već krajem srpnja.

Kao središnji događaj istaknula je otkrivanje spomenika „Hrvatske pobjede Oluja 95'“ u centru Knina u čast svim hrvatskim braniteljima. Na spomeniku su upisane sve postrojbe koje su sudjelovale u "Oluji", kao i značajnije operacije koje je vodila Hrvatska vojska, kazala je. Pozvala je sve građane Knina i Hrvatske da svojim dolaskom uveličaju svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 16. obljetnice "Oluje".

Ovogodišnja svečanost u Kninu organizirana je suradnjom Ministarstva obrane, Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Ministarstva unutarnjih poslova.

(Hina) xpp/xntod yaz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙