FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za srijedu, 20. srpnja

Autor: vmrs
ZAGREB, 20. srpnja 2011. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za srijedu, 20. srpnja.

VARŠAVA - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor sastat će se s poljskim premijerom Donaldom Tuskom.

(Sastanak u 11:30 u Uredu predsjednika Vlade u Varšavi, izjave za medije u podne).

LONDON - Izvanredna sjednica britanskoga parlamenta zbog afere s prisluškivanjem mobitela. Zbog tog su skandala za jedan dan produžili i rad parlamenta prije ljetne stanke. Pred zastupnicima će govoriti i premijer David Cameron koji je pod sve snažnijim pritiskom zbog tijesnih veza s predstavnicima medijskoga carstva Ruperta Murdocha. Zbog skandala je ugašen i tabloid News of the World Murdochova News Corpa.

BEOGRAD - Crnogorski premijer Igor Lukšić boravi u prvom službenom posjetu Beogradu. Lukšić će razgovrati sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem, a sastat će se i s predsjednikom Borisom Tadićem, te predsjednicom parlamenta Slavicom Đukić Dejanović. U središtu razgovora bit će, prema najavama, jačanje gospodarske suradnje, posebno u oblasti infrastrukture, između dviju zemalja. Riječ je o prvom Lukšićevu posjetu nekoj od zemalja regije otkako je krajem prošle godine došao na dužnost premijera.

Odnosi dviju zemalja dobri su, ocijenio je Lukšić uoči posjeta, ali opterećuju ih pitanje crkve u Crnoj Gori i pitanje jezika. O jeziku će Lukšić razgovarati i s predstavnicima najjače oporbene stranke SNP, jer se na zadnjem popisu stanovništva pokazalo da najveći postotak građana Crne Gore govori srpski.

CIPAR - Cipar obilježava godišnjicu turske invazije 1974. Pokušaj državnog udara grčkih nacionalista s Cipra i vojne hunte iz Grčke, a s namjerom ujedinjenja otoka s Grčkom, Turska je iskoristila kao izgovor za invaziju i okupirala sjeverni dio otoka. Odonda je Cipar podijeljen i takav je 2004. postao članica Europske unije, iako tridesetak posto otoka nadzire tzv. Turska Republika Sjevernoga Cipra koju je priznala samo Turska.

PARIZ - Američki general David Petraeus posjetit će Francusku. Petraeus je u ponedjeljak zapovjedništvo nad koalicijskim snagama ISAF-a u Afganistanu predao američkom generalu Johnu Allenu. Petraeus je novi direktor obavještajne agencije CIA-e.

Dežurni:

Noć: Igor Mlinarić

Prijepodne: Domagoj Janković

Poslijepodne: Branka Radman

Navečer: Sonja Djerasimović

Tel: 00385 1 4808645

Fax: 00385 1 4808722

E-mail: hina@hina.hr

(Hina) xvm yiml

An unhandled error has occurred. Reload 🗙