FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pozitivno poslovanje grupacije Đuro Đaković

Autor: dduk
ZAGREB, 1. kolovoza 2011. (Hina) - Grupacija Đuro Đaković ostvarila je u prvom polugodištu dobit nakon oporezivanja od 403,3 tisuće kuna, pri čemu dobit matice iznosi 556,3 tisuće kuna, stoji u financijskom izvješću Đure Đakovića.

Ukupni konsolidirani prihodi na razini grupe ostvareni su u tome razdoblju u iznosu od 367,5 milijuna kuna, što je čak 63 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Ukupni rashodi bili su 365,6 milijuna kuna, što je 56 posto više.

Grupa svjedoči bitnom povećanju prihoda u odnosu na isto lanjsko razdoblje, ali ipak nižim od planiranih. Razlog je prije svega u nedovoljnoj zaposlenosti kapaciteta društava u većinskom vlasništvu Đuro Đaković Holdinga, koja je posebno bila prisutna u prvom kvartalu, a manje u drugome, navodi se između ostaloga u izvješću.

Đuro Đaković Holding kao posebno društvo, poslovao je u prvom polugodištu s dobiti od četiri milijuna kuna. Njegovi ukupni prihodi dosegnuli su 35,5 milijuna kuna, što je gotovo 27 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Ukupni rashodi iznosili su 30 milijuna kuna, te su bili gotovo 50 posto manji nego lani.

Đuro Đaković Holding kao matica ima sedam društava, u kojima ima više od 50 posto glasova na glavnoj skupštini. Pored toga ima manjinski udio u dva društva. Društva unutar grupacije su samostalna, a matica ih nadzire putem nadzornih odbora.

Kako navode iz te kompanije, u prvom polugodištu svjedočili su povećanju upita s tržišta Europske unije (EU), na kojem su prije krize realizirali značajni dio svojih prihoda, a čiji je izostanak u protekle dvije godine grupi predstavljao značajni problem. Posebno se to odnosi na tržište teretnih vozila.

Ugovori za isporuku teretnih vagona koje je ta grupa potpisala tijekom ove godine, a riječ je o 215 vagona ukupne vrijednosti 17 milijuna eura, pokazuju da s rastom obujma trgovine ponovno počinje rast potreba za teretnim vagonima u EU, te da je Đuro Đaković zadržao u tome segmentu konkurentnost, pogotovo u specifičnim tipovima vagona, navodi se u izvješću.

Na kraju lipnja u društvima Grupe Đuro Đaković bilo je zaposleno ukupno 936 radnika, a prosječna bruto plaća je prema podacima iz izvješća iznosila 6.443 kune.

(Hina) xduk ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙