FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nakon kolektivne ostavke, imenovan zapovjednik turske vojske

Autor: mtro
ISTANBUL, 30. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Turski premijer Recep Tayyip Erdogan imenovao je u petak kasno navečer generala Nacedeta Ozela iz prometne policije zapovjednikom turskih oružanih snaga pošto je cijeli turski vojni vrh ranije podnio ostavku, javljaju u subotu mediji.

S dužnosti je u petak odstupio Isik Kosaner, zapovjednik turskih oružanih snaga zajedno sa zapovjednicima kopnenih, zračnih i pomorskih snaga.

General Ozel, dosadašnji šef prometne policije, imenovan je i zapovjednikom kopnenih snaga, prenijela je agencija Anatolija koja dodaje da su rješenje potpisali premijer Erdogan i predsjednik Turske Abdulah Gul.

Ozel će vjerojatno postati nasljednik Isika Kosanera, pišu turski mediji koji nagađaju da bi razlog kolektivne ostavke vojnoga vrha mogao biti sukob vlade i vojske oko napredovanja generala koji su u zatvoru optuženi za pokušaj državnog udara.

U turskim zatvorima su 42 generala optužena za kovanje urote u cilju rušenja vlade.

Desetljećima jamac turske sekularne države, turska vojsak bila je nedodirljiva i igrala je odlučnu ulogu u političkom životu, no zadnjih je godina meta kritika i optužaba, među kojima i za zavjeru u cilju rušenja Erdoganove vlade.

Erdoganova stranka Pravde i razvoja (AKP) proizašla je iz islamističkog pokreta.

Zapovjednici turske vojske traže pravo na promociju za vojne časnike iako su oni u zatvoru do završetka sudskog procesa, a Erdoganova vlada to odbija.

Među zatvorenicima je i visokorangirani general koji je trebao postati zapovjednik zrakoplovnih snaga.

(Hina) xtm yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙