FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: Izvješće o izraelskom napadu na flotilu aktivista odgođeno za kolovoz

Autor: akoz
NEW YORK, 25. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Ujedinjeni narodi u ponedjeljak su potvrdili da će predstavljanje UN-ovog izvješća o izraelskom napadu u kojem je prošle godine ubijeno devet Turaka na brodu propalestinskih aktivista, biti odgođeno za drugu polovicu kolovoza.

Glasnogovornik UN-a Martin Nesirky nije naveo precizan datum za dugo odgađanu objavu izvješća. Izraelski dužnosnici su u nedjelju rekli da se objava izvješća očekuje 20. kolovoza.

UN-ovi dužnosnici su ranije sugerirali da bi izvješće četveročlane skupine moglo biti dovršeno u veljači, potom u travnju te naposlijetku krajem srpnja.

Na pitanje o izjavama izraelskih dužnosnika, novinarima rekao da su se "članovi skupine za flotilu složili dovršiti izvješće kasnije u kolovozu". Nesirky nije naveo razlog odgode.

UN-ovo izvješće o izraelskom napadu u svibnju 2010. na brod aktivista koji je na čelu flotile s humanitarnom pomoći pokušao probiti blokadu Pojasa Gaze, neugodno je pitanje za Izrael koji se opire zahtjevima Turske da joj uputi ispriku.

Turska, koja kao i Izrael ima svog izaslanika u UN-ovom istražnom povjerenstvu koje vodi bivši novozelandski premijer Geoffrey Palmer, još nije potpisala izvješće a izaslanici izraelskog premijera Benjamina Netanyahua nadaju se bilateralnim razgovorima prevladati jaz oko tog pitanja.

Izraelska vojska se zbog tog napada našla izložena oštrim kritkama a napad je doveo i do ozbiljnog pogoršanja odnosa Izraela i Turske.

(Hina) xakoz ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙