FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Većina Nizozemaca smatra da je Wildersova retorika u redu

Autor: bcav
AMSTERDAM, 29. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Većina Nizozemaca smatra da Geert Wilders, protuimigracijski političar kojemu se divio norveški masovni ubojica Anders Behring Breivik, ne mora ublažiti svoju zapaljivu, protuislamsku retoriku, pokazala je anketa objavljena u petak.

Wilders je kontroverzan lik u nizozemskoj politici, na udaru oštrih kritika zbog stavova protiv islama i useljavanja te usporedbi islama s nacizmom. Nizozemski sud oslobodio ga je prošloga mjeseca optužbi za poticanje mržnje prema muslimanima.

Norveški ubojica Breivik u svojem je manifestu na 1,500 stranica ponavljao protuislamska stajališta koja je Wilders iznosio u nizozemskom parlamentu te je izrazio divljenje prema nizozemskom političaru.

Wilders je nekolio puta osudio Breivikov smrtonosni napad 22. srpnja.

Tvrtka za istraživanje javnog mnijenja Maurice de Hond objavila je u petak da 52 posto ispitanika smatra kako Wilders ni nakon pokolja u Norveškoj ne mora ublažiti svoje stavove o "islamizaciji Europe", dok ih 44 posto drži da bi trebao.

Wildersova Stranka slobode prilično je utjecajna u Nizozemskoj, treća je po snazi u parlamentu i podupire manjinsku vladu liberala i kršćanskih demokrata.

(Hina) xbcav ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙