FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao prema dolaru i franku nakon dogovora o pomoći Grčkoj

Autor: mkuz
LONDON, 22. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u petak na međunarodnim tržištima ojačao prema dolaru i švicarskom franku nakon što je dogovoren drugi paket pomoći Grčkoj.

Euro je tako zabilježio najvišu razinu u dva tjedna od 1,4440 dolara, no potom se spustio na 1,4397 dolara, što znači da je oslabio za 0,2 posto u odnosu na dan ranije, kada je pak poskočio za 1,5 posto.

Prema franku je ojačao čak jedan posto, nakratko dosegnuvši najvišu dnevnu razinu od 1,1894 franaka, što je oko 4,5 posto iznad rekordno niske razine od 1,1365 franaka na koju se spustio početkom tjedna. Potom se stabilizirao na 1,1813 franaka.

Američki dolar pao je pak na najnižu razinu u posljednja četiri mjeseca prema japanskoj valuti od 78,22 jena, nakon čega se oporavio na 78,51 jen.

Na hitnom summitu u Bruxellesu u četvrtak dogovoren je novi paket pomoći Grčkoj u iznosu 158 milijardi eura, od čega će EU i MMF osigurati 109 milijardi a preostalih 49 milijardi eura ulagači iz privatnog sektora.

Analitičari ipak prognoziraju ograničen daljnji rast tečaja eura. Pritom ističu dvojbe oko brze provedbe sporazuma o pomoći Grčkoj i smirivanja zabrinutosti u vezi održivosti duga.

"Tržište je dobilo podršku jer su čelnici eurozone uspjeli nešto dogovoriti, ali još treba puno analiza provesti u sklopu dogovora koji su postigli. Problem je taj što se paketom pomoći rješava kriza likvidnosti, a ne kriza insolventnosti", rekao je Maurice Pomery, izvršni direktor u savjetodavnoj tvrtki Strategic Alpha.

(Hina) xmkuz yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙