FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuje se stabilizacija Crobexa

Autor: neba
ZAGREB, 26. srpnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje stabilizacija Crobexa, nakon znatnih gubitaka u protekla dva dana, a očekuje se i stabilizacija cijene dionice Zagrebačke banke.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 8 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks potonuo je jučer 1,39 posto, na 2.065 bodova, a Crobex10 1,43 posto, na 1.162 boda.

Oba indeksa izbrisala su sve ovogodišnje dobitke. Pritom je Crobex na najnižoj razini od 27. prosinca 2010., kada je iznosio 2.061 bod, a Crobex10 od 31. prosinca, kada je bio na 1.154 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 26,3 milijuna kuna, što je 12 milijuna više nego u petak.

Najveći promet, 10,3 milijuna kuna, ostvaren je dionicom HT-a, koja je pojeftinila za 1,55 posto, na 252,03 kuna.

A najveći pad cijene među likvidnijim izdanjima ponovno je zabilježila dionica Zagrebačka banke, za 7,83 posto, na 65,90 kuna.

„Nakon znatnog pada Crobexa u protekla dva trgovinska dana, i to ponajviše pod utjecajem potonuća cijene dionice Zagrebačke banke, danas je moguća stabilizacija domaćeg tržišta kapitala, tim više što je i sve manji prostor za daljnji pad cijene te dionice“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raiffeisen Consultingu.

Cijena dionice Zagrebačke banke korigirana je na niže s 311 kuna u četvrtak, dana uoči ex-daya za Glavnu skupštinu banke, na 65,9 kuna, koliko je iznosila jučer na zatvaranju burze.

Očekuje se da će Glavna skupština Zagrebačke banke danas usvojiti prijedlog o dokapitalizaciji, pa će dioničari na svaku dionicu koju su imali do četvrtka dobiti još njih četiri. Neutralni neto efekt povećanja bančina temeljnog kapitala za dioničare otprilike je kod cijene od 62,2 kune po dionici.

Nakon provedene korporativne akcije Zagrebačke banke, očekuje se i revizija Crobexa, u kojem dionica te banke ima četvrtu po veličinu težinu.

„Pad Crobexa na najniže razine od kraja prosinca prošle godine posljedica je uglavnom tehničke korekcije cijene dionice Zagrebačke banke, te stoga ne odražava realno stanje na domaćem tržištu kapitala“, navodi Franin.

Na svjetskim je burzama, pak, u fokusu investitora situacija u SAD-u vezana uz pregovore o daljnjem zaduživanju vlade.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale jer se još uvijek ne nazire dogovor između Bijele kuće i republikanaca u Kongresu o povećanju razine državnog zaduživanja kako bi vlada u kolovozu mogla platiti sve svoje obveze.

Na azijskim i europskim burzama, pak, cijene dionica jutros su porasle jer ulagači vjeruju da će se u Washingtonu ipak postići dogovor u zadnji tren.

„Danas je moguća stabilizacija indeksa na svjetskim burzama, nakon negativnih kretanja proteklih dana, pri čemu će se pozorno pratiti nove vijesti iz SAD-a u vezi podizanja limita zaduživanja“, zaključuje Franin.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙