FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kamioni iz Srbije već šest dana na granici s Kosovom

Autor: dhai
PRIŠTINA, 25. srpnja 2011. (Hina) - Na graničnom prijelazu Merdare, između Kosova i Srbije, u ponedjeljak se već šesti dan se nalazi četrdesetak kamiona i tegljača, koji prevoze robu iz Srbije.

Pored magistralne ceste Niš-Priština, nalazi se stotinjak kamiona koji također čekaju dozvolu za ulazak na Kosovo.

U Carini Kosova navode kako je do daljnjeg na snazi odluka vlade Kosova o zabrani uvoza robe iz Srbije, kao i o zabrani ulaska dokumenata s pečatima Republike Srbije.

Kosovska ministrica industrije i trgovine Mimoza Kusari Lila izjavila je u ponedjeljak nevečer kako odluka o zabrani tranzita i uvoza srpske robe na Kosovo nema politički već gospodarski karakter, te da se kamionima iz Srbije neće dopustiti ulazak na Kosovo.

Zabrana uvoza srpske robe, po njezinim riječima, nije embargo već recipročna mjera na odluku Srbije da zabrani uvoz i tranzit robe na kojoj se nalazi carinski pečat Kosova, koje Srbija već dvije i pol godine ne priznaje.

"Ova odluka nije etnički motivirana, nema politički karakter, već čisto ekonomski. Najmanje što smo mogli učiniti jest da poduzmemo mjere koje Srbija provodi od prosinca 2008. godine. Nismo mogli trpiti gubitke koje je imala kosovska strana i tvrtke, pa smo zaključili da treba ići na reciprocitet kako bi Srbija shvatila kako je to kad nekog blokiraš tri godine", kazala je Kusari Lila.

Ona je dodala da zabrana uvoza srpske robe ide na štetu Srbije i njezinih proizvođača, jer će izgubiti značajno tržište na koje bi povratak bio težak.

"Srbija na Kosovu ima tržište od 400 milijuna eura, ako Srbija ne brine o njemu zašto bismo onda mi. Nema nezamjenjive robe i mi već imamo ponude drugih zemalja", rekla je

kosovska ministrica, izrazivši nadu da će Priština i Beograd naći rješenje prije rujna, kada bi se trebao nastaviti dijalog Prištine i Beograda.

"Istoga dana kada Srbija prizna kosovske pečate mi ćemo priznati srpske. Kada prvi kamion s Kosova pređe u Srbiju, bez problema će i srpski kamoni ulaziti na Kosovo. Potrebno je hitno rješenje, a svaki dogovor u regiji treba biti u duhu partnerstva i pregovora ravnopravnih", kazala je Kusari Lila.

(Hina) xbb ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙