FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Abas:Palestinci će zatražiti punopravno članstvo u UN-u

Autor: vrad
RAMALLAH, 26. lipnja 2011. (Hina/AFP) - Palestinci će u rujnu u UN-u zatražiti status punopravne članice za Palestinu, rekao je u nedjelju predsjednik Mahmud Abas u prigodi otvorenja sjednice palestinskog vodstva u Ramallahu, na Zapadnoj obali.

"Na dnevnom redu sjednice bit će važna pitanja (...) počevši od odluke da se ide u UN", rekao je palestinski predsjednik. "Dakako, ima i onih koji kažu da je naša odluka da idemo u UN samo taktika i manipulacija naše strane", istaknuo je.

"No mi mislimo da je to nužna mjera ako ne uspiju pregovori i sve dosad nije bilo prihvatljiva političkog plana za nastavak pregovora" o miru s Izraelom "na temelju međunarodnih rezolucija i rješenja koje uključuje dvije države i prekid kolonizacije", dodao je.

"Zato smo odlučili zajedno ići u UN kako bismo dobili status punopravne članice za državu Palestinu u toj međunarodnoj organizaciji", kazao je.

Sjedinjene Države i više europskih zemalja, poput Njemačke, Italije i izraelskih saveznika, usprotivili su se takvoj odluci. Drugi, poput Francuske, još se ne očituju i mogli bi priznati palestinsku državu.

Međunarodna zajednica nastoji obnoviti mirovne pregovore koji su zapeli u rujnu 2010., izlažući pritisku Izraelce i Palestince, zasad bez rezultata.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙