FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HUS za referendum prije izbora

Autor: dduk
ZAGREB, 25. srpnja 2011. (Hina) - Hrvatska udruga sindikata (HUS) smatra da se referendum o pojednostavljenju uvjeta raspisivanja referenduma na temelju građanskih inicijativa treba održati prije parlamentarnih izbora, jer inače postoji bojazan da do tog referenduma uopće ne dođe zbog "dosad često izražene tendencije slabljenja odgovornosti političara za ispunjenje obećanog jednom kada izborni rezultati budu utvrđeni".

"Budući da je izvjesno da će parlamentarni izbori biti održani prije referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj Uniji, a glede Sporazumom Vlade RH i sindikalnih središnjica iz studenog 2010. godine dogovorenog referendumskog izjašnjavanja građana o pojednostavljenju uvjeta raspisivanja referenduma temeljem građanskih inicijativa, koje se prvotno trebalo održati istodobno s referendumom o Europskoj uniji, HUS drži nužnim da se u novonastalim okolnostima 'referendum o referendumu' održi prije parlamentarnih izbora", kaže se u pismu predsjednika HUS-a Ozrena Matijaševića premijerki Jadranki Kosor.

Naime, ako bi parlamentarni izbori prethodili objedinjenom referendumu, "postoji opravdana bojazan da do izjašnjavanja o pojednostavljanju uvjeta za referendum građanskih inicijativa uopće ne dođe zbog dosad često izražene tendencije slabljenja odgovornosti političara za ispunjenje obećanog jednom kada izborni rezultati budu utvrđeni", smatraju u HUS-u.

HUS predlažu 'referendum o referendumu' u listopadu, a njegovo održavanje drži moralnom obvezom Vlade prema građanima koji su prošlog ljeta podržali sindikalnu inicijativu za zaštitu prava iz kolektivnog ugovora, što je, kako navode, "čak i konzervativni Ustavni sud uvažio u svojoj odluci o referendumu".

Olakšan pristup ovom institutu neposredne demokracije uistinu je prvorazredni interes svih hrvatskih građana, pa nespremnost vlasti na njegovo omogućavanje može jedino ukazati na interese kojima se ta vlast vodi, kaže se u pismu HUS-a premijerki Kosor.

(Hina) pp/xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙