FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjednici u Srbiji traže novo suđenje Kepirou

Autor: dhai
BEOGRAD/NOVI SAD, 24. srpnja 2011. (Hina) - U Beogradu i Novome Sadu u nedjelju su, u povodu nedavne mađarske oslobađajuće presude Sandoru Kepirou optuženom za ratne zločine u Novom Sadu 1942. godine, održani prosvjedi pod sloganom ''Kriv je!'' s kojih je od mađarskog pravosuđa zatraženo ponavljanje suđenja.

Prosvjede je organizirala nevladina udruga Društvo za očuvanje sjećanja na Holokaust.

U obraćanju okupljenima u Beogradu jedan od organizatora Avram Izraeli kazao je kako večeras istodobno iz Beograda i Novog Sada ide poruka u kojoj se ''traži novo suđenje i očekuje pravedna presuda ... kojom će se krvnika proglasiti krivim kako bi odgovarao za sve što je učinio i svih 4.000 žrtava'', prenose srbijanski mediji.

Zamjenik srbijanskog tužitelja za ratne zločine i glasnogovornik tog tužiteljstva Bruno Vekarić rekao kako je tužiteljstvo dostavilo svu potrebnu dokumentaciju mađarskim kolegama i da se sada čeka drugostupanjska presuda. Naglasio je da će se razgovarati i s ravnateljem centra "Simon Wiesenthal" Efraimom Zuroffom što se može učiniti ako mađarsko tužiteljstvo ne bude reagiralo primjereno pravdi.

Ponovno suđenje Kepirou zatražio je i suradnik Instituta za hebrejski jezik i književnost Željko Stanojević, izrazivši potporu skupu protiv odluke mađarskog suda da oslobodi Kepiroa.

Kako je objašnjeno u najavi prosvjeda, skup je organiziran "na zamolbu brojnih Novosađana svih nacionalnosti, zbog ponižavajućeg odnosa mađarskog pravosuđa prema žrtvama novosadskog genocida" i usmjeren je protiv ideologije koja je dovela do Novosadske racije 1942. nakon koje je ubijeno najmanje 1200 civila, Židova i Srba.

Mađarski sud je 18. srpnja oslobodio krivnje Sandora Kepiroa (97), koji je optužen da je kao zapovjednik mađarske žandarmerije sudjelovao u pogubljenju najmanje 1.300 Novosađana, među kojima je bilo i 168 djece, u vrijeme okupacije 1942.

Stranke i predstavnici državnih, nevladinih, kao i židovskih organizacija u Vojvodini i inozemstvu, oslobađajući presudu nazvali su skandaloznom i zatražili da se presuda u drugom stupnju odbaci, te da se Kepiro osudi.

(Hina) xdas ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙