FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija: U nedjelju prosvjedi zbog oslobađanja Kepiroa

Autor: jsta
SUBOTICA, 22. srpnja 2011. (Hina) - U povodu odluke mađarskoga suda koji je donio oslobađajuću presudu Sandoru Kepirou, optuženom za ratne zločine u Novom Sadu 1942. godine, u Novome Sadu i Beogradu u nedjelju će biti održani prosvjedi, prenijeli u petak vojvođanski mediji.

Prosvjed u Novom Sadu od 19 sati bit će održan pod nazivom "Kriv je!", najavilo je Društvo za očuvanje sjećanja na holokaust, novosadska nevladina organizacija.

Prosvjed, kako navode, organiziraju "na zamolbu brojnih Novosađana svih nacionalnosti, a zbog ponižavajućeg odnosa mađarskog pravosuđa prema žrtvama novosadskog genocida".

U Društvu dodaju kako će prosvjed biti "građanskog karaktera" i bit će usmjeren protiv ideologije koja je dovela do Novosadske racije 1942. nakon koje je ubijeno najmanje 1200 civila, židova i Srba. Poslije okupljanja prosvjednika na Trgu slobode u Novome Sadu, kolona građana će prošetati do Keja žrtava racije, na kojem se nalazi spomenik "Porodica", podignut u znak sjećanja na žrtve racije.

Mađarski sud je 18. srpnja oslobodio krivnje Sandora Kepiroa, koji je bio optužen da je kao zapovjednik mađarske žandarmerije sudjelovao u pogubljenju najmanje 1.300 Novosađana, među kojima je bilo i 168 djece u vrijeme okupacije 1942.

Stranke i predstavnici državnih, nevladinih, kao i židovskih organizacija u Vojvodini i inozemstvu, oslobađajući presudu nazvali su skandaloznom, i istodobno zatražili da se presuda u drugom stupnju odbaci, te da se Kepiro osudi.

Mađara Sandora Kepiroa (97) smatralo se jednim od posljednjih živućih nacističkih ratnih zločinaca.

(Hina) xjsta ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙