FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD želi konkretne korake Mjanmara prije dijaloga

Autor: vrad
NUSA DUA, 22. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države, koje već dvije godine nastoje uspostaviti dijalog s Mjanmarom, žele da tamošnji režim pokaže dobru volju i oslobodi političke zatvorenike, te počne razgovarati s oporbenom čelnicom Aung San Suu Kyi, rekla je u petak na Baliju američka državna tajnica Hillary Clinton.

"Mjanmar je i dalje problem", rekla je na konferenciji ASEAN-a (Organizacija zemalja jugoistočne Azije) u Indoneziji. "Izbor je jasan. Oni moraju poduzeti te mjere ako žele vratiti povjerenje vlastita naroda i povjerenje međuanrodne zajednice".

"Očekujemo od vlade da bezuvjetno oslobodi više od 2000 političkih zatvorenika koji trunu po zatvorima", rekla je Clinton, napomenuvši kako je nužan i dijalog s oporbom, napose s Aung San Suu Kyi, dobitnicom Nobelove nagrade za mir.

Mjanmar "neće prihvatiti nikakve preduvjete" za razvoj bilateralnih veza, kojemu je glavna zapreka produljenje gospodarskih sankcija, rekao je u svibnju Wunna Maung Lwin, mjanmarski ministar vanjskih poslova.

Visoki američki dužnosnik rekao je novinarima da je Washington "razočaran" nakon dvogodišnjih nastojanja da smekša režim.

Vojnu diktaturu je koncem ožujka zamijenila civilna vlast izabrana na izborima koje je međunarodna zajednica ocijenila predstavom. No SAD, po tom izvoru u okružju Clinton, misli ipak da je nova vlast spremnija za dijalog.

(Hina) xvrad ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙