FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan bilježi trgovinski višak i oporavak izvoza

Autor: mkuz
TOKIO, 21. srpnja 2011. (Hina/AFP) - Japan je u lipnju, prvi put u tri mjeseca, ostvario višak u vanjskotrgovinskoj razmjeni, budući da se izvoz počeo oporavljati nakon poremećaja proizvodnje uzrokovanog potresom i tsunamijem u ožujku, objavila je u četvrtak japanska vlada.

Japansko gospodarstvo, treće po veličini u svijetu, oporavlja se brže od očekivanja i u prošlom je mjesecu ostvarilo neočekivani trgovinski višak od 70,7 milijardi jena (898 milijuna dolara), izvijestilo je ministarstvo financija.

U lipnju je japanski izvoz iznosio 5.780 milijardi jena. U odnosu na isti mjesec prošle godine smanjen je tako za 1,6 posto, ali je na mjesečnoj razini uvećan 5,4 posto.

Ukupni je uvoz porastao na mjesečnoj razini za 9,8 posto, na 5.710 milijardi jena, što se pripisuje višim cijenama nafte i drugih sirovina.

Japan je ostvario 1,2-postotni rast izvoza u Kinu, te 8-postotni u Europsku uniju, dok je izvoz u Sjedinjene Države pao za 6,1 posto.

Podaci ukazuju na oporavak u teško pogođenom automobilskom sektoru, budući da se proizvodnja i isporuke počinju oporavljati. "Rezultati su ohrabrujući i pokazuju jasan oporavak nabavnih lanaca i proizvodnje", kazao je Yasuo Yamamoto iz tokijskog istraživačkog instituta Mizuho.

(Hina) xmkuz yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙