FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY pozdravio uhićenje Hadžića

Autor: spuc
ZAGREB, 20. srpnja 2011.(Hina) - Haaški je sud u srijedu pozdravio uhićenje posljednjeg haaškog bjegunca Gorana Hadžića poručivši da očekuje njegovo brzo prebacivanje u pritvor Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

"Hadžićevo uhićenje označava prekretnicu u povijesti tribunala i približava ovu instituciju uspješnom dovršetku mandata", navodi se u izjavi vršitelja dužnosti predsjednika ICTY-ija suca O-Gona Kwona.

Tribunal očekuje brzo prebacivanje Hadžića iz Srbije u Haag nakon dovršetka pravne procedure izručenja u toj zemlji, poručuje sudac Kwon.

Nakon prebacivanja u Haag Hadžić će biti sproveden u pritvor, gdje će čekati na prvo pojavljivanje pred sudom na kojem će se moći očitovati o optužnici, podsjeća se u izjavi.

Hadžić, koji je u bijegu bio više od sedam godina, optužen je za ratne zločine počinjene tijekom rata u Hrvatskoj. Tereti ga se za progon tisuća Hrvata iz okupiranih područja Hrvatske, ubijanje stotina Hrvata uključujući pokolj na Ovčari, zlostavljanja hrvatskih zatočenika po logorima u Srbiji te u zatočeničkim centrima na području tzv. SAO Krajine, uništavanje i pljačku hrvatske imovine te kulturne i povijesne baštine.

Ti zločini, navodi se u optužnici, počinjeni su u okviru udruženog zločinačkog pothvata cilj kojeg je bio etnički očišćena okupirana područja Hrvatske uklopiti u jedinstvenu srpsku državu.

(Hina) xps ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙