FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi u minusu, Podravka u plusu

Autor: neba
ZAGREB, 20. srpnja 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj su burzi Crobex indeksi u podne bili u minusu, uz nevelik obujam trgovanja, a veću pozornost ulagača privukla je samo dionica Podravke, kojom je ostvaren promet veći od 3,7 milijuna kuna.

Crobex indeks bio je oko 12 sati u minusu 0,19 posto, na 2.195 bodova, a Crobex10 0,14 posto, na 1.181 bodu.

Redovni promet dionicama dosegnuo je 7,5 milijuna kuna, što je oko 2,5 milijuna više nego jučer u ovo doba.

Najveći promet, oko 3,7 milijuna kuna, do podneva je ostvaren dionicama Podravke, nakon što je jučer mađarska OTP banka, posredstvom Interkapitala, prodala udjel od 10,64 posto, ili 576.880 dionica, te koprivničke kompanije po prosječnoj cijeni od 312,87 kuna po dionici. Većinu ponuđenih dionica, više od 75 posto, kupili su domaći obvezni mirovinski fondovi.

Jutros se, pak, cijena dionice Podravke kretala u rasponu od 312 do 321 kune, a oko podneva je iznosila 312,50 kuna, što predstavlja dnevni rast od 0,9 posto.

„Jučer je razriješena neizvjesnost po pitanju tih 10,6 posto dionica Podravke, pa je veći interes ulagača bio očekivan. No, nema drugih poticajnih vijesti, pa očekujem da će se danas nastaviti ovako letargično trgovanje“, kaže Stjepan Laća, glavni analitičar društva za upravljanje investicijskim fondovima ST Invest.

Osim Podravkom, milijunski promet ostvaren je još samo dionicom HT-a. Cijena joj se pritom stabilno kreće oko razine od 256 kuna.

Domaće ulagače nije potaknulo ni dobro raspoloženje na svjetskim burzama, gdje cijene dionica rastu zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza američkih kompanija.

Pozitivno na tržišta utječu i vijesti o napretku u pregovorima između Bijele kuće i republikanaca u Kongresu o povećanje razine dozvoljenog zaduživanja države, što je potaknulo nadu da se američko ministarstvo financija neće naći u situaciji da ne može isplatiti sve svoje obveze.

Zahvaljujući tome, oko podneva su na europskim burzama frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks bili u plusu između 0,2 i 1 posto.

Američki terminski indeksi također su na dobitku, između 0,2 i 0,7 posto, što najavljuje rast cijena dionica na početku današnjeg trgovanja na Wall Streetu.

No, to ne potiče domaće ulagače, pa Crobex indeks već danima stagnira.

„Otpor rastu Crobexa nalazi se na 2.205 bodova, što predstavlja Fibbonacijev retracement rasta od kraja studenoga prošle godine do sredine veljače, kada je dosegnut ovogodišnji vrh od 2.338 bodova. S druge strane, podršku Crobex nalazi na 2.180 bodova. Polovicom srpnja Crobex je pao na dno od 2.182 boda i od te se razine odbio. Možemo očekivati da će se Crobex neko vrijeme kretati u tom rasponu od 2.180 do 2.205 bodova. Idućega tjedna počinje sezona objave poslovnih izvješća domaćih kompanija za protekli kvartal, što bi moglo dati daljnje signale o kretanju Crobexa“, zaključuje Laća.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙