FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP: izgubljena još jedna godina parlamentarne demokracije

Autor: hsup
RIJEKA,19. srpnja 2011.(Hina) - Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović rekao je danas na konferenciji za novinare u Rijeci da se na kraju saborskog zasjedanja može reći da je izgubljena još jedna godina palamentarne demokracije koja je bila obična glasačka mašina i ukras HDZ-ovoj Vladi.

Kako je rekao Jovanović, "građani su taoci promašene politike koju personificiraju Ivo Sanader koji je pokrao Hrvatsku uz pomoć Jadranke Kosor, i Jadranka Kosor, koja je nastavila je tamo gdje je Ivo stao" Ustvrdio je da su njena "taština i neznanje jednako štetni kao i Sanaderova hobotnica."

Jovanović je ocijenio da je vrhunac političke neodgovornosti premijerke to što "smo svi taoci njene sebične opsesije da potpiše pristupni ugovor." Jedina odgovorna odluka bila bi da Sabor nastavi raditi još dva tjedna, da donese potrebne zakone i nakon toga se raspusti, što bi, naveo je, omogućilo izbore u rujnu ili listopadu.

Dodao je da ćemo sljedećih mjeseci gledati "zujanje Jadranke Kosor koja će na račun poreznih obveznika voditi kampanju" te da je očito da je "dokazala da nije pročitala Ustav ili da ga nije razumjela."

Saborska zastupnica SDP-a Romana Jerković, govoreći o novim zakonima o visokom školstvu, kazača je da je sve u vezi s tim zakonima bilo pogrešno i da je da Vladinoj politici struka, koja je bila protiv tih zakona, ništa ne znači.

Saborski zastupnik SDP-a Luka Denona ocijenio je da se raspravom o datumu izbora zamagljuju pravi problemi te da "Hrvatska izgleda kao spaljena zemlja, nema reforma, a korak smo od Grčke." Dodao je da je "Ivo stigao u Remetinec", a da je poznata izjava Jadranke Kosor "kud Ivo tud i ja".

Saborski zastupnik SDP-a Slavko Linić rekao je da je stanje u gospodarstvu kritično, a da su svi SDP-ovi prijedlozi bili odbijeni. Naveo je da nema ulaganja, da su kamate previsoke, a energija preskupa te da je država na to mogla utjecati.

Daleko smo od toga da su brodogradilišta rješena i da su procesi privatizacije uspjeli jer nitko o tome ništa ne zna, rekao je Linić. Istaknuo je da je za SDP neprihvatljivo da Hrvatska jedina ulazi u EU s padom drušvenog proizvoda i lošim prognozama, kao i to da 50 posto dobiti državnih tvrtaka ulazi u proračun, za financiranje neuspješne politike.

Na upit novinara što se može očekivati od povratka Ive Sanadera, Linić je rekao da "za SDP Sanader nije političko nego pravosudno pitanje", da su ga "u vrijeme kad je SDP postavljao političko pitanje s tim u vezi, Kosor i HDZ branili dušom i tijelom" te da "SDP zna kad su politička, a kad pravosudna pitanja." Jovanović je dodao da oni koje je Sanader ostavio vode državu, da ga se HDZ sada odriče, a da je poštivao njegovu odluku da ga nasljedi Jadranka Kosor.

(Hina) xhsup yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙