FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael planira gradnju novih stanova na Zapadnoj obali

Autor: akoz
JERUZALEM, 18. srpnja 2011. (Hina/Reuters) - Izrael je u ponedjeljak najavio da planira izgraditi još 294 stambenih jedinica u dva židovska naselja na Zapadnoj obali, a Palestinci su rekli kako je taj potez učvrstio njihovu odluku da u Ujedinjenim narodima zatraže priznanje svoje državnosti.

Izraelsko ministarstvo nadležno za stanogradnju povezalo je nove gradnje s nacionalnim planom snižavanja cijena stanovanja, koje su posljednjih godina drastično porasle, i umirivanja prosvjednika koji traže cijenom pristupačan prostor za život.

Na natječajima se traže graditelji za planirano širenje enklave Beitar Illit izvan Jeruzalema i Karnei Shomrona, naselja na periferiji najvećeg palestinskog grada na Zapadnoj obali, Nablusa.

Ariel Rosenberg, glasnogovornik ministarstva, rekao je da bi do dovršetka gradnje moglo proći dvije do tri godine.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa Nabil Abu Rdainah u izjavi je rekao da je "ta odluka još jedan razlog da Palestinci odu u Ujedinjene narode i Vijeće sigurnosti zatražiti priznanje države Palestine i punopravno članstvo u Ujedinjenim narodima".

Abas je odbio nastaviti mirovne razgovore s Izraelom ako ta država u potpunosti ne zamrzne aktivnosti naseljavanja okupiranih područja a svoje je napore usredotočio na jednostrano traženje priznanja palestinske države u UN-u u rujnu.

(Hina) xakoz ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙