FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina želi da Obama odustane od susreta s Dalaj lamom

Autor: bnov
PEKING, 16. srpnja 2011. (Hina/AFP/Reuters) - Kina je u subotu zatražila od američkog predsjednika Baracka Obame da povuče odluku o susretu s Dalaj lamom, donesenu nekoliko sati ranije, smatrajući da Washington na taj način dovodi u pitanje njezin teritorijalni integritet i suverenitet nad Tibetom te da bi susret mogao naštetiti američko-kineskim odnosima.

Bijela kuća objavila je u petak kako će Obama u subotu razgovarati s Dalaj lamom o Tibetu tijekom njihova prvog susreta nakon više od godinu dana. "Ovaj susret podcrtava predsjednikovu snažnu potporu očuvanju tibetanskog jedinstvenog religijskog, kulturnog i jezičnog identiteta te zaštiti ljudskih prava Tibetanaca", navodi se u priopćenju Bijele kuće u kojemu se najavljuje Obamin susret s Dalaj lamom.

"Čim je vijest objavljena, kinesko veleposlanstvo u SAD-u 'formalno je prosvjedovalo' protiv odluke Obame", piše u priopćenju glasnogovornika kineskog ministarstva vanjskih poslova Honga Leija.

Peking zahtijeva od Washingtona da "smjesta povuče odluku o organiziranju susreta predsjednika Obame i Dalaj lame", izjavio je Hong podsjećajući SAD da priznaje kineski suverenitet nad Tibetom.

Kina zahtijeva od SAD-a da se ne "miješa u kineske unutarnje poslove" te da ne učini ništa što bi moglo "naštetiti kinesko-američkim odnosima".

Za sada nema komentara iz Bijele kuće vezanog uz kineski poziv na otkazivanje susreta.

Duhovni vođa Tibetanaca Dalaj lama, koji je napustio svoju zemlju 1959. godine nakon propalog ustanka protiv Kine, u više je navrata objavio kako za Tibet traži autonomiju, no kineske vlasti sumnjiče ga i optužuju da traži neovisnost za Tibet.

(Hina) xbnš ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙