FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srbija traži službenu potvrdu da je Nada Šakić umrla

Autor: ssai
BEOGRAD, 15. srpnja 2011. (Hina) - Državni tajnik srbijanskog Ministarstva pravosuđa Slobodan Homen izjavio je u petak da Srbija nema službenu informaciju o smrti Nade Šakić, za kojom je danas raspisala međunarodnu tjeralicu, i da je za to dosad čuo samo od novinara.

"Ako je točno da je Nada Šakić umrla, bit će nam žao što je izbjegla pravdu i kaznu koju zaslužuje", rekao je Homen za Tanjug, dodavši da će Srbija o tome zatražiti službenu informaciju od Hrvatske.

Srbijanski ured Interpola u petak je raspisao međunarodnu tjeralicu za Nadom Šakić zbog sumnje da je tijekom Drugog svjetskog rata sudjelovala u masovnom ubojstvu Srba, Židova i Roma u koncetracijskim logorima Stara Gradiška i Jasenovac. Dodaje se kako je srbijansko Ministarstvo pravosuđa dalo suglasnost za raspisivanje tjeralice jer se, zbog sumnje da je izvršila kazneno djelo genocida, od 1998. godine u Srbiji protiv nje vodi postupak.

Homen je rekao da u trenutku raspisivanja tjeralice nije znao za podatak da je Nada Šakić umrla.

Nada Šakić umrla u Zagrebu 5. veljače ove godine i nakon četiri dana kremirana je na zagrebačkom Mirogoju.

Nada Šakić ili Esperanza Tambić de Bilanović Šakić bila je supruga Dinka Šakića, zapovjednika ustaškog logora u Jasenovcu kojega je Argentina sredinom lipnja 1998. izručila Hrvatskoj, gdje je osuđen na 20 godina zatvora jer je zapovijedao i provodio zlostavljanja, mučenja i ubijanja zatočenika te propustio spriječiti i kazniti zločine podređenih ustaških dužnosnika. Osuđen je i jer je osobno hitcima iz pištolja ubio četvoricu zatočenika te naredio vješanje 22 logoraša.

Pet mjeseci nakon izručenja supruga i Nada Šakić je dovedena u Hrvatsku gdje je protiv nje pokrenuta istraga zbog sumnje da je od kraja 1941. do 1945. kao pripadnica ustaških postrojba u logoru u Staroj Gradiški s ostalim ustaškim čelnicima zlostavljala zatočenike, zbog čega je veći broj osoba usmrćen.

No u veljači 1999. Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu u nedostatku dokaza odustalo je od kaznenog progona Nade Šakić koja je odmah puštena iz pritvora zagrebačkog zatvora u Remetincu. Do kraja života Nada Šakić je živjela u Zagrebu.

Njezin suprug umro je u bolnici tri godine prije nje i deset godina prije odsluženja kazne.

(Hina) xdas/xso ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙